Recordaantal buitenlandse bedrijven kiest voor Nederland

24-02-2020

397 internationale ondernemingen vestigden zich vorig jaar met hulp van het 'Invest in Holland'-netwerk in ons land. Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro in hun projecten te investeren. Deze recordcijfers blijken uit de jaarresultaten van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en zijn (regionale) partners. De Brexit is een belangrijke oorzaak: sinds het referendum in juni 2016 hebben 140 Brexitbedrijven voor Nederland gekozen, waarvan 78 bedrijven afgelopen jaar de (gedeeltelijke) overstap maakte.

 

Fysieke werkgelegenheid

De buitenlandse bedrijven die voor Nederland kiezen, komen voor ongeveer een derde uit Azië, een derde uit Noord- en Zuid-Amerika en voor een derde uit andere delen van de wereld. Ons land trok afgelopen jaar het meeste bedrijven aan uit de informatietechnologie, de creatieve industrie, biowetenschappen & gezondheid en de chemie. Hierbinnen gaat het om allerhande typen bedrijfsactiviteiten, zoals hoofdkantoren, productiefaciliteiten, datacentra en onderzoekslaboratoria. Bij dit werk is er altijd sprake van concrete en fysieke werkgelegenheid; het zijn dus geen brievenbusmaatschappijen of andere papieren constructies.

 

Onzekerheid Brexit blijft

De plannen van de 140 Brexitbedrijven zijn samen goed voor ruim 4200 directe banen en 375 miljoen euro aan investeringen in de eerste drie jaar. Hoewel het Verenigd Koninkrijk de EU inmiddels heeft verlaten en er dit jaar een transitieperiode geldt, ziet de NFIA de onzekerheid bij internationale bedrijven nog altijd groter worden. Dit komt door de groeiende vragen over de nieuwe economische relatie en de mogelijke effecten daarvan op het internationale bedrijfsleven.

 

Mede daardoor blijft het aantal Brexitbedrijven dat zich op Nederland oriënteert, verder groeien. De NFIA spreekt momenteel met ongeveer 425 Brexitbedrijven over een overstap of uitbreiding naar ons land. In deze groep zitten veel bedrijven die zaken willen blijven doen op de Europese markt zonder dat hun keten daarbij in de problemen komt. Dit zijn Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen door de onzekerheid die Brexit veroorzaakt.

 

Aandacht voor buitenlandse bedrijven

Internationale ondernemingen blijken een positieve bijdrage aan onze economie en samenleving te leveren. Zo blijkt uit verschillende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat deze buitenlandse bedrijven goed zijn voor ongeveer 18 procent van de toegevoegde waarde van onze economie, dat ze hun werknemers gemiddeld 7 procent meer betalen en dat ze relatief vaak vooroplopen in onderzoek en technologie. In Nederland zijn iets minder dan 1 miljoen mensen werkzaam bij buitenlandse bedrijven. Daarnaast zijn deze bedrijven nog eens goed voor 500.000 indirecte banen bij toeleveranciers, vooral bij het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.