Ondernemerschap in Nederland in twintig jaar verdubbeld

09-03-2020

In het begin van deze eeuw was ongeveer 5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking actief bezig om een onderneming op te starten of een onderneming te voeren die jonger dan 3,5 jaar was. De laatste paar jaar is dit gestegen naar meer dan 10 procent. Dit blijkt uit het Global Report 2019-2020 van de Global Entrepreneurship Monitor, het grootste internationaal vergelijkende onderzoek naar ondernemerschap.

 

Wereldtop

Dat de mate van ondernemerschap zo gegroeid is, hangt nauw samen met de goede ondernemerschapsmogelijkheden in Nederland. Vorig jaar had Nederland na Zwitserland het beste 'ondernemerschap ecosysteem'. Daaronder vallen financiering, overheidsbeleid, onderwijs en training, onderzoek en ontwikkeling, commerciële infrastructuur, de toegankelijkheid van de binnenlandse markt, fysieke infrastructuur en sociale en culturele normen. Nederland scoorde op al deze onderdelen hoger dan het gemiddelde. Op het gebied van financiering, onderwijs & training en de toegankelijkheid van de binnenlandse markt scoorde Nederland zelfs het hoogst van alle vijftig onderzochte landen.

 

Nieuwe banen

Ook de Nederlandse beroepsbevolking vindt dat het makkelijk is om een eigen bedrijf te beginnen. Uit een enquête blijkt dat 84 procent dat vindt. Slechts in twee andere landen (Noorwegen en Polen) was dit percentage nog hoger. Van alle mensen die vorig jaar actief bezig waren een jonge onderneming op te starten of te voeren, verwacht ongeveer de helft dat ze over 5 jaar een of meer werknemers in dienst heeft.

 

Lees meer over de monitor.