Nieuwe waterstofinstallatie zet duurzame stroom om

03-06-2019

Koning Willem-Alexander opent op 26 juni de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie in Veendam, Groningen. Deze waterstofinstallatie zet 1 megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal kan toepassen.

 

Schone energie

Omdat waterstof naar verwachting gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden getransporteerd en opgeslagen kan worden, kan zij een grote rol spelen als schone energiedrager voor de industrie, mobiliteit en de gebouwde omgeving. Stroom omzetten naar waterstof is een manier om verwachte overschotten in duurzame stroom in de toekomst op te vangen. Doel van de Gasunie is de waterstof grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen, om het ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn te kunnen gebruiken.

 

Duurzame economie

Tijdens de opening van HyStock gaan organisaties uit het internationale bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen met elkaar in gesprek over de vervolgstappen die nodig zijn om tot een echt duurzame economie te komen.