Incasso nodig? Weet wie je inhuurt

14-10-2019

'Incasso nodig? Weet wie je inhuurt.' Onder die titel hebben het ministerie van Justitie en Veiligheid en ondernemingsorganisatie MKB-Nederland een checklist voor betrouwbare incasso voor ondernemers opgesteld. Minister Dekker (rechtsbescherming) en MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof hebben die in Den Haag gepresenteerd.

 

'Foute' private incassobureaus

Met enige regelmaat komen 'foute' private incassobureaus in het nieuws, die consumenten onder druk zetten, te hoge tarieven rekenen of andere dingen doen die niet horen bij fatsoenlijk incasseren. Dat is vervelend voor de consument, maar ook voor de ondernemers die die bureaus hebben ingehuurd. Die bureaus handelen immers in hun naam.

 

Geen vergunning nodig

"Probleem is dat iedereen een incassobureau kan beginnen", zegt Vonhof. "Er is geen opleiding of vergunning nodig, er zijn geen regels en wettelijke kwaliteits- en scholingseisen. Er zijn veel incassobureaus die het goed doen, maar er zitten ook cowboys tussen, zelfs malafide bureaus, waar je als ondernemer echt niks mee te maken wil hebben." Vonhof juicht het daarom toe dat minister Dekker met een wetsvoorstel voor een incassoregister komt. Incassobureaus kunnen daarin alleen worden opgenomen als zij aan toelatingseisen voldoen. "Dat register maakt dat ondernemers straks een goede keus kunnen maken."

 

Bewustwording

Omdat zo'n register niet van vandaag op morgen is geregeld, hebben het ministerie en MKB-Nederland samen een infoblad met tips opgesteld, die ondernemers in staat stellen het kaf van het koren te scheiden en betrouwbare bureaus te selecteren. "Het gaat ook om bewustwording", zegt Vonhof. "Ga niet zomaar met het eerste het beste bureau in zee, maar doe ten minste enig onderzoek."

Lees meer over