Europese Commissie wil het vertrouwen in technologie terugbrengen

24-02-2020

De Europese Commissie heeft een witboek over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) en een nieuwe datastrategie gepubliceerd. Met deze strategieën wil de Commissie de digitale interne markt verbeteren en daarmee de mondiale positie van de EU op digitaal vlak versterken. Dit kan door innovatie te stimuleren en vertrouwen te kweken in technologie.

 

Concurrentiepositie verbeteren

De strategie rust op twee steunpilaren: de ecology of excellence en de ecology of trust. De eerste pilaar moet omstandigheden realiseren waarin AI en andere digitale technologieën volop ontwikkeld kunnen worden. Daarnaast is het de bedoeling dat alle ondernemingen de nieuwe mogelijkheden van deze technologieën kunnen benutten; niet alleen de grote bedrijven, maar ook het midden- en kleinbedrijf.

 

Publiek-private balans

De tweede pilaar heeft tot doel om een balans tussen de publieke en de private sector op het digitale vlak te hervinden. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Vestager geeft aan dat de Commissie gelooft dat het gebrek vertrouwen van de burger in technologie voor een groot deel te wijten is aan een gebrek aan controle. Door de publieke sector meer zeggenschap te geven over technologie, moet die controle weer teruggebracht worden.

 

Digital Services Act

Uiteindelijk streeft de Commissie twee doelen na met de nieuwe digitale strategieën: de concurrentiepositie van de EU verbeteren en data gebruiken om vraagstukken op te lossen die van groot publiek belang zijn. Een belangrijke stap in dit proces is de publicatie van concrete wetsvoorstellen onder de Digital Services Act. Dat gebeurt later dit jaar.