Europese Commissie overlegt met Afrika over samenwerking

02-03-2020

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen was onlangs samen met een groot deel van haar team in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba voor een overleg met de Afrikaanse Unie (AU) over de samenwerking met de EU. Beide unies willen samenwerken op verschillende gebieden, zoals de groene en digitale transities, internationale veiligheid en migratie.

 

Afrikastrategie

Von der Leyen gaf in haar werkprogramma al aan dat er binnen honderd dagen na het aantreden van de nieuwe Commissie een Afrikastrategie op tafel moest komen te liggen. De bijeenkomst in Addis Abeba is een belangrijke stap in dit proces. De strategie wordt waarschijnlijk nog in de eerste helft van maart gepubliceerd.

 

Top EU-AU

De publicatie van de Afrikastrategie is het begin van een uitgebreide consultatieperiode, die in mei moet leiden tot een ontmoeting tussen ministers van Europese en Afrikaanse landen in Rwanda. Daarop volgt in oktober de EU-AU-top in Brussel, waar duidelijke afspraken over een gemeenschappelijke aanpak van gedeelde prioriteiten gemaakt moeten worden.

 

Afrikaanse oplossingen

Toch werden bij het overleg in Addis Abeba ook de verschillen tussen Europa en Afrika duidelijk, vooral op het gebied van rechtspraak en seksuele oriëntatie en identiteit. Bovendien gaf de AU aan dat zij de Europese oplossingen niet als blauwdruk voor de uitdagingen in Afrika wil gebruiken. Volgens eurocommissaris Timmermans, die ook aanwezig was, is dit een belangrijke les. Hij gaf aan dat duidelijk is geworden dat het continent Afrikaanse oplossingen wil vinden voor Afrikaanse problemen.