Adviesraad: Krachtiger kiezen voor sleuteltechnologieën

03-02-2020

Om mee te kunnen blijven doen op het wereldwijde hightechtoneel, moet de regering meer richting geven aan investeringen in de ontwikkeling van sleuteltechnologieën. Daarvoor is een integrale aanpak nodig die de krachten bundelt en economische kansen, maatschappelijke uitdagingen en publieke waarden met elkaar verbindt. Dit adviseert de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in zijn advies 'Krachtiger kiezen voor sleuteltechnologieën'.

 

Razendsnelle ontwikkeling

Sleuteltechnologieën helpen ons met baanbrekende innovaties op alle fronten vooruit. Ze hebben een grote impact op wetenschap, samenleving en economie. De ontwikkeling ervan roept echter ook vragen en zorgen op, bijvoorbeeld over veiligheid en privacy. Dat zijn vragen die niet binnen de landsgrenzen zijn op te lossen, omdat de ontwikkeling van sleuteltechnologieën mondiaal en razendsnel gaan.

 

Hoewel onze positie in sleuteltechnologieën goed is, investeren andere landen er al langer, meer en gerichter in. Ons land heeft deze technologieën pas sinds kort opgenomen in het innovatiebeleid en de publieke middelen ervoor zijn beperkt. Als we niet in de voorhoede mee blijven doen en de ontwikkeling en toepassing van deze technologieën overlaten aan andere landen, dan worden we afhankelijk van elders gemaakte keuzes die grote impact hebben op onze economie en samenleving, stelt de AWTI.

 

Integrale aanpak

De AWTI adviseert de regering te zorgen voor een integrale aanpak met weloverwogen keuzes en meer middelen. Daarmee worden keuzes voor investeringen in sleuteltechnologieën beter doordacht en minder afhankelijk van gepolder, gevestigde belangen en sterke lobbyisten.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Nederland is een innovatief land met tal van vernieuwende bedrijven en kennisinstituten. Toch zijn er zorgen. Om het denken hierover te helpen, hebben wij een kort tienpuntenplan naar de Tweede Kamer gestuurd met concrete voorstellen die snel soelaas kunnen bieden. Met de tien voorstellen kan Nederland de uitgaven aan onderzoek en innovatie aanjagen, wordt versnippering van onderzoeksgeld tegengegaan, wordt nieuwe technologie sneller opgeschaald en kan het bredere technologievolgende midden- en kleinbedrijf makkelijker aansluiten.
 
Lees ook het artikel Tienpuntenplan moet zorgen over innovatie wegnemen.