Ondernemingsrecht

Ieder bedrijf heeft te maken met het ondernemingsrecht. Deze regels gaan over het oprichten van een bedrijf, over contracten, over bestuurders en commissarissen en over de verschillende rechtsvormen die een bedrijf kan hebben (bijvoorbeeld een nv, bv of vof). Ook de regels over wie verantwoordelijk is binnen een bedrijf, zijn ondernemingsrecht. Voor bedrijven die aan de beurs genoteerd zijn, gelden ook nog speciale regels voor aandelen en obligaties (het effectenrecht). Die gaan er bijvoorbeeld over dat ze hun cijfers openbaar moeten maken (transparantie). 

Europese regels omzetten

Het ondernemersrecht is voor een deel Europese regelgeving. Het Nederlandse parlement moet Europese regels dan omzetten naar Nederlands recht (implementeren). Zo heeft de Europese Unie (EU) een richtlijn gemaakt over rechten van aandeelhouders. Daarin staat bijvoorbeeld dat aandeelhouders het recht hebben om vragen te stellen aan het bestuur van een bedrijf. Ook wil de EU dat bedrijven uitgebreid verslagleggen over mensenrechten en milieu. Ook al zijn dit allemaal nuttige regels, de totale administratie moet niet te zwaar worden voor bedrijven. 

Bij nieuwe wet- en regelgeving moet je steeds kijken of het wel echt past bij de praktijk van ondernemers. Ook letten werkgevers erop dat alle regels samen niet te veel administratie voor bedrijven opleveren. Dat zou Nederland namelijk een minder aantrekkelijk land maken voor bedrijven om zich te vestigen. 

 

 

 

Lees meer
Brochure
Bilderbergspecial 2024 Dealen met dilemma's
26-01-2024
Forum special Bilderberg 2024: Dealen met dilemma's
Dilemma's, wie heeft er niet mee te maken? Als ondernemer, politicus, ceo, ngo, bestuurder, vakbondsvertegenwoordiger of gewoon mens. Het gaat vaak om ingewikkelde morele afwegingen en kiezen uit twee kwaden. Haalt een ondernemer grondstoffen uit een conflictgebied? Hoe gaat een universiteitsbestuurder om met weerstand tegen het samenwerken met bedrijven? Produceert een familiebedrijf toch spullen voor ons leger omdat het oorlog is op ons continent en we niet meer blind op de VS kunnen varen? Of wat als je bij een hack moet kiezen tussen criminaliteit faciliteren en je bedrijf platleggen?