Btw

De toekomst van de btw speelt niet alleen in eigen land, maar in heel Europa. Het gaat immers om een belasting die op Europese leest is geschoeid. Het bestaande btw-systeem is in 1993 als tijdelijk systeem ingevoerd. Op de Europese fiscale agenda staat al heel lang de vervanging van dit systeem door een definitief systeem. Het zal nog wel een aantal jaren duren voor het er is. In de tussentijd worden de bestaande regels met enige regelmaat aangepast en aangevuld. Het is essentieel dat die wijzigingen niet leiden tot lastenverzwaring voor ondernemingen, dat de regelgeving fraudebestendig is en met zijn tijd meegaat.

Europese regels over btw

Eenvoud, lage administratieve lasten en rechtszekerheid. Aan deze voorwaarden moet de btw minimaal voldoen. Maar zo gemakkelijk is dat doel niet te bereiken. Regels over de btw moeten namelijk bij unanimiteit door de Europese Raad (= de ministers van Financiën van alle EU-landen) worden vastgesteld. Het Europese besluitvormingsproces kost doorgaans veel tijd. Toch is er vooruitgang. Zo is het éénloketsysteem voor afstandsverkopen aan consumenten (e-commerce) van start gegaan, zijn er verbeteringen van het bestaande systeem aangebracht ('quick fixes') en zijn de mogelijkheden voor toepassing van een verlaagd of zelfs een extra verlaagd tarief verruimd.

 

Btw in Nederland

Voor de meeste ondernemers is het btw-tarief dat zij van leveranciers in rekening gebracht krijgen niet zo relevant: zij kunnen die btw immers in aftrek brengen, of het nu een hoog of een laag tarief is. Maar de hoogte van het tarief is natuurlijk wel van belang voor consumenten en voor ondernemers die geen volledig aftrekrecht hebben. Én: de overgang naar een hoger of juist lager tarief kan voor alle betrokken ondernemers aanpassing vergen in de administratie, facturen en kassa-systemen.

 

 
Lees meer