Op 22 mei publiceerde de Europese Commissie haar statusrapport over de European Health Union. Het rapport dat Eurocommissaris Kyriakides presenteert is drieledig: Het blikt terug op de belangrijkste resultaten van de afgelopen jaren, doet een stocktaking van doorlopende problemen, en schetst een toekomstbeeld met de belangrijkste uitdagingen voor het komend Commissiemandaat.
Eerder deze maand heeft het Europees Parlement (EP) een cruciaal akkoord bereikt over het, door de Europese Commissie voorgestelde, farmapakket. Dit akkoord markeert een belangrijke stap voorwaarts in het reguleren en bevorderen van de farmaceutische industrie binnen de Europese Unie.
Hoe houd je de zorg toegankelijk, nu die onder druk komt te staan door onder meer de vergrijzing en dure medische technologieën? Voor Zorgverzekeraars Nederland is dat een prangende kwestie, zegt Petra van Holst, algemeen directeur.
Er is een akkoord bereikt over een European Health Data Space (EHDS). De EHDS zal de uitwisseling van data in de gezondheidszorgsector verbeteren.
Hoe ga je om met de volatiliteit van de beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen? Dat is een belangrijk vraagstuk voor de leden van NEBAFA, de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen, vertelt interim-voorzitter Peter Verhagen.
Voeding is op dit moment enorm in beweging als het gaat om duurzaamheid en gezondheid, zegt directeur Cécile Prakke van Veneca, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. De branche wil een belangrijke rol spelen in de transitie van de voedselketen. 'Daarnaast zouden we graag zien dat werkgevers die inzetten op gezond eten voor hun medewerkers dit onbelast kunnen verstrekken.'
Koen de Hek is sinds half januari in dienst van VNO-NCW en MKB-Nederland als beleidssecretaris zorg en sport. De zorg staat voor flinke uitdagingen: vergrijzing van het personeelsbestand, zorgen over betaalbaarheid en toegankelijkheid. 'Digitalisering biedt allerlei kansen, daar zijn nog flinke stappen te zetten.'
Bij de Topsector Life Sciences & Health wordt samenwerking niet alleen tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen bewerkstelligd, maar ook met patiëntenorganisaties, zorgverleners en gezondheidsfondsen, vertellen directeur Nico van Meeteren en topteamlid Hans Schikan.
Hoe breng je de ecologische voetafdruk van zuivel de komende jaren verder omlaag? Dat is een van de actuele kwesties voor de Nederlandse Zuivel Organisatie NZO, vertelt directeur Joep Rats. 'Tegelijkertijd willen we de zuivelproductie op niveau houden, omdat er mondiaal een groeiende vraag is naar gezond voedsel met een hoge voedingswaarde.'