‘Stel vertrouwenspersoon niet verplicht voor bedrijven’

08-10-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden niet dat bedrijven verplicht moeten worden om een vertrouwenspersoon aan te stellen ter bestrijding van ongewenste omgangsvormen. Werkgever en werknemers gaan daar zelf over, zeggen zij in reactie op een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks dat donderdag is ingediend.

 

Andere aanpak

De ondernemingsorganisaties vinden het belangrijk dat werknemers zo min mogelijk te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen als pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. ‘Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan daar zeker aan bijdragen, maar bedrijven kunnen ook een andere aanpak kiezen. Bijvoorbeeld een gedragscode of een klachtenregeling met een onafhankelijke klachtencommissie.’

 

Op kosten gejaagd

De verplichtstelling van een vertrouwenspersoon grijpt in op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Voor het midden- en kleinbedrijf zou het disproportioneel zijn. Bedrijven worden op kosten gejaagd, bijvoorbeeld voor de scholing van vertrouwenspersonen. Die kunnen weliswaar op brancheniveau worden aangesteld, maar dan nog grijpt de verplichting in op bestaande bewustwordingsprogramma’s.