Vandaag kwamen deelnemende bedrijven en bedrijven die geïnteresseerd zijn in de Tax Governance Code op het Ministerie van Financiën bijeen om de resultaten van het eerste jaar te bespreken. Inmiddels ondersteunen 46 bedrijven de vorig jaar gepresenteerde Tax Governance Code. Met dit initiatief van VNO-NCW zorgen (grote) internationaal opererende ondernemingen voor meer transparantie over hun belastingstrategie, waar ze welke belastingen betalen en van welke belastingvoordelen gebruik wordt gemaakt in de landen waar ze actief zijn.
De Code werd vorig jaar gepresenteerd en vloeit voort uit de koers van VNO-NCW (Ondernemen voor brede welvaart). Inmiddels onderschrijven 46 bedrijven de code en enkele tientallen ondernemingen zijn van plan zich aan te sluiten komende jaren. De deelnemers aan de code zijn zowel beursgenoteerde bedrijven (80% van de AEX) als prominente niet-beursgenoteerde coöperaties en familieondernemingen. In hun (fiscale) jaarverslagen geven de deelnemende bedrijven inzicht in zowel hun belastingstrategie als hun belastingpraktijk. De code is internationaal uniek in zijn soort.
Deelnemers delen ervaringen
Een groot deel van de deelnemende en geïnteresseerde bedrijven was vandaag aanwezig op het ministerie van Financiën om de resultaten van het eerste jaar met elkaar en de Staatssecretaris van Financiën en Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW) te bespreken. Ook werden er goede voorbeelden met elkaar gedeeld en vond er een paneldiscussie plaats. Op een speciale website worden rapportages van deelnemende bedrijven bijeen gebracht. Dit wordt komende tijd verder uitgebouwd.
Resultaten over het eerste jaar Tax Governance Code
Kijken we door alle jaarverslagen na het eerste jaar dan valt op dat de naleving van de code goed gaat bij de deelnemende bedrijven. Wel hebben sommige bedrijven nog moeite met het rapporteren over alle verschillende belastingen per land. Dit is vaak technisch ingewikkeld en vraagt aanpassing van administratieve systemen. Ook valt op dat een aantal bedrijven al heel volledig is, waar anderen nog niet alle informatie hebben kunnen uitwerken. De meeste bedrijven hanteren een ingroeipad met een lerende aanpak. De code gaat daarbij -net als de bekende corporate governance code- uit van het 'comply or explain'-principe. Bedrijven leggen dus verantwoording af als ze niet of nog niet kunnen voldoen aan de verschillende elementen uit de code. Hierdoor kunnen stakeholders in dialoog met de bedrijven.
Reacties
Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: ‘De deelnemende bedrijven hebben een belangrijke stap naar voren gezet en meer gaan volgen. Hierdoor wordt steeds beter zichtbaar wat de bijdrage van het bedrijfsleven aan de samenleving is. Ook internationaal gaan we proberen dit breder navolging te laten krijgen.’
Marnix van Rij, staatssecretaris van Financiën: ‘De code draagt bij aan het maatschappelijke debat over belastingen en zorgt voor veel meer transparantie. Deelnemende bedrijven dragen hiermee verantwoordelijkheid af voor het beleid dat zij voeren op belastinggebied. Deelname aan de code draagt bovendien bij aan het vertrouwen tussen de Belastingdienst en de deelnemende bedrijven.’
Jos Beerepoot, Global Head of Tax ABN Armo: “Het is bemoedigend om te zien dat de bedrijven die deel hebben genomen aan de peer review de TGC heel serieus nemen en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen op het gebied van belastingen.”
Walter Zuidgeest, Head of Tax Royal BAM Group, “Ook ìntern ontvangen we veel positieve reacties op het omarmen van de TGC en de publicatie van ons Tax Report.”
Meer weten?
Lees hier alles over de code en daar vind je ook de code zelf (zowel in het Engels als Nederlands).