‘Snel doorpakken met Schiphol op zee en Schiphol Stad’

04-02-2019

Door snel door te pakken met een vliegveld op zee ontstaat er op Schiphol ruimte voor zo’n 200.000 koop- en huurwoningen. ‘Dat betekent minder herrie en fijnstof, en meer veiligheid in de Randstad’, zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in reactie op het mislukken van het overleg over de groei van Schiphol.

 

Kosten dekken

Volgens een plan van KuiperCompagnons en Fakton kan een groot deel van de kosten van de aanleg van de een vliegveld op zee worden gedekt met woningbouw op start- en landingsbanen van het huidige Schiphol. ‘Op zo’n manier wordt de aanleg van een vliegveld op zee interessant voor pensioenfondsen en is het voor de staat een betaalbaar en realistisch scenario’, aldus De Boer. 

 

Oranje Verbond

Hij bepleit de oprichting van een ‘Oranje Verbond’ van pensioenfondsen, woningbouwcorporaties, bouwbedrijven, Schiphol en KLM om het plan in versnelling te brengen. Het project kan binnen 10 tot 15 jaar van de grond komen. Haast is ook geboden aangezien de Noordzee steeds voller wordt met windparken, scheepvaart en natuurontwikkeling.