Ondernemersorganisaties verheugd over steun actieplan Afrika Strategie

02-12-2020

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd met de motie van VVD en CDA waarin zij de regering oproepen om het ‘15/15 actieplan’ van de ondernemingsorganisaties financieel en beleidsmatig te ondersteunen en in uitvoering te brengen.

 

Positieve impact

‘Het actieplan is belangrijk onderdeel van onze Afrika Strategie, waarmee we een gelijkwaardige handelsrelatie willen creëren met positieve impact op de lokale welvaart’, verklaren de organisaties. ‘We roepen de Tweede Kamer op om met brede steun deze belangrijke motie voor internationale handel aan te nemen.’ De organisaties verwelkomen daarnaast de CDA-motie die het kabinet oproept om – net als het bedrijfsleven - ook een Afrika Strategie op te stellen.

 

Afrika Strategie

‘Meer dan 70 procent van onze export gaat naar Europese markten en terwijl de economische groei zich voltrekt in Azië en Afrika. Internationale handel met een snel groeiende markt als Afrika biedt daarom veel kansen voor Nederlandse bedrijven én de mogelijkheid om lokaal echt impact te creëren’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Daarom hebben beide organisaties samen met enkele partijen in de private sector de Afrika Strategie ontwikkeld.

 

15/15 actieplan

De strategie is vertaald naar een plan van aanpak: het 15/15 actieplan. ‘Met dit plan gaan 15 groepen van Nederlandse bedrijven voor meerdere jaren de Afrikaanse markten op om partnerschappen aan te gaan en lokaal duurzaam zaken te doen. Dit plan past hiermee binnen de ambities van de door de minister ingestelde Afrika Tasforce’.

 

Economisch zelfstandig

‘Jaarlijks doen we in Nederland voor meer dan 27 miljard euro zaken met Afrika en onze economieën zijn dan ook nauw met elkaar verbonden’, redeneren VNO-NCW en MKB-Nederland. Door in te zetten op duurzame handel creëren we een win-win situatie waarmee we enerzijds kansen voor het Nederlands bedrijfsleven benutten en anderzijds helpen om Afrikaanse landen economisch zelfstandig te worden. Daarom is het belangrijk dat we zo snel mogelijk tot uitvoering van dit actieplan overgaan.’