Ondernemersorganisaties tekenen manifest tegen stagediscriminatie

14-07-2022

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben in Amsterdam samen met onder andere minister Dijkgraaf (OCW), universiteiten, hogescholen en studentenorganisaties een manifest ondertekend om stagediscriminatie in het hoger onderwijs tegen te gaan. De organisaties spreken daarin uit dat ze gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van stagediscriminatie, en dat ieder op zijn eigen manier aan zet is om dit complexe vraagstuk te helpen oplossen.

'Vanuit werkgeverskant vinden we het ontzettend belangrijk om dit probleem aan te pakken en dat kunnen we alleen samen doen', aldus Jacco Vonhof, MKB-Nederland-voorzitter, gisteren bij de ondertekening.

 

Stagediscriminatie

Een student met een migratieachtergrond voor wie geen plek is bij een stagebedrijf, terwijl een medestudent zonder migratieachtergrond daar wél wordt aangenomen. Of een student die wordt afgewezen voor een stage nadat ze had verteld over haar niet-heteroseksuele achtergrond. Het zijn twee voorbeelden van stagediscriminatie, waarvan uit onderzoek blijkt dat het in het hoger onderwijs dagelijkse praktijk is.

 

Emotionele impact

Vonhof wees onder meer op de grote emotionele impact van discriminatie of vermoedens daarvan op studenten. Het is slecht voor het zelfvertrouwen, vergroot de kans op studievertraging en het vroegtijdig afbreken van de studie en zorgt ook voor een moeilijkere start op de arbeidsmarkt. ‘En dat gun je niemand.’

 

Bewustwording

Volgens de ondernemersorganisaties zijn er uiteraard ook onder werkgevers ‘rotte appels’ die bewust groepen jongeren uitsluiten. Veel vaker gebeurt het echter onbedoeld en onbewust en kiezen werkgevers zonder nadenken steeds weer voor de kandidaat die op het eerste gezicht het beste bij hen lijkt te passen.
Vonhof: ‘Het gaat dus vooral óók om bewustwording. Ga bij jezelf na of jij als werkgever wellicht onbewust steeds dezelfde keuzes maakt. Verder gaan wij nog meer inzetten op op het belang van diversiteit en inclusie en meer aandacht daarvoor bij stages, werving en selectie. Want mensen verdienen dezelfde kansen en zeker op deze krappe arbeidsmarkt hebben wij iedereen nodig.’

 

Concrete uitwerking

De ondertekenaars overleggen regelmatig over de concrete uitwerking van het manifest, de voortgang en de impact. In dat overleg kunnen ze gezamenlijk besluiten tot aanvullende maatregelen en wijzigingen in het manifest.

Het manifest is ondertekend door VNO-NCW, MKB-Nederland, VH (hogescholen), UNL (universiteiten), studentenorganisaties ISO en LSVb en de ministeries van OCW en SZW.

 

Zie hier de video over het manifest met Jacco Vonhof 

Stagediscriminatie kan alleen gezamenlijk worden opgelost from VNO-NCW en MKB-Nederland on Vimeo.