De overheid moet de komende tien jaar de investeringen in onderzoek en innovatie laten groeien met 300 tot 380 miljoen euro per jaar. Alleen dan kan Nederland Europees bijblijven als competitieve kenniseconomie. Dat zegt de Kenniscoalitie waarvan VNO-NCW en MKB-Nederland deel uitmaken.
Beter weerbaar
Onderzoek en innovatie zijn cruciaal voor duurzaam economisch herstel na corona, en dragen bij aan het creëren van een wendbare en weerbare Nederlandse kennissamenleving. Die is dan beter bestand tegen onvoorziene ontwikkelingen, aldus de Kenniscoalitie, een samenwerkingsverband van onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven. Met de gewenste investeringen komt in 2030 het doel van 3 procent van het bruto binnenlands product in zicht, waarmee Nederland op gelijk niveau komt met de omringende landen.
Talent en mkb
‘Een stevige impuls in ons hele kennisecosysteem is ook nodig om Nederland aantrekkelijk te houden voor talent. Dat is de motor van onze innovatiekracht’, zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof wijst erop dat de investeringen ervoor zorgen dat het mkb een grote productiviteitsslag kan maken. ‘Laten we werk maken van het omzetten van kennis in cash, en tegelijkertijd kennis toegankelijk maken voor het brede mkb.’