Biotechnologie speelt de komende jaren een cruciale rol in het versterken van de Europese concurrentiekracht én de transitie naar een duurzame economie. Daarom doet de European Biosolutions Coalition een aantal concrete beleidsaanbevelingen om deze technologie verder te stimuleren en ervoor te zorgen dat groene oplossingen veel sneller op de Europese markt komen. VNO-NCW is samen met de Deense ondernemersorganisatie Danish Industry initiatiefnemer van de coalitie. Namens de Nederlandse werkgevers was algemeen directeur Focco Vijselaar aanwezig op de eerste ‘European High-Level Summit on Biosolutions’ in Brussel.
Focco Vijselaar:
“Wat we nu nodig hebben is schaal. Veel biotechnologische toepassingen hebben hun nut al bewezen, maar zitten vast in de ‘Valley of death’. Dit komt enerzijds door verouderde wetgeving - vaak nog gebaseerd op processen uit de jaren ’90 - en anderzijds omdat voldoende financiering voor scale-ups en productiefaciliteiten ontbreekt. Dit is in de VS en China wél het geval, waardoor we onze bedrijven zien vertrekken. Juist voor de economie van morgen is het belangrijk dat we dit soort kennis en innovaties voor Europa weten te behouden.”
Belang biotechnologie
Biotechnologie is - samen met kunstmatige intelligentie - de motor van de vierde industriële revolutie. Toch wordt het belang van biosolutions nog te weinig erkend door Europese beleidsmakers en lopen we in de EU achter ten opzichte van andere delen van de wereld. ‘Daarom is het zaak dat we wet- en regelgeving zo snel mogelijk gaan aanpassen om ervoor te zorgen dat bewezen innovaties sneller tot de markt worden toegelaten.’ De Europese Commissie publiceert naar verwachting komende maand een biotechnologiestrategie. De ondernemersorganisatie ziet dit als een goede eerste stap om het onderwerp op de EU-agenda te zetten. ‘Zaak is om dit na de Europese Verkiezingen zo snel mogelijk op te volgen met concrete acties.’
Kansen voor Nederland
Naast actie op Europees niveau, moet Nederland zelf ook een been bij trekken op het gebied van biotechnologie. ‘Momenteel ontbreekt het aan een echte ‘biotech-actieagenda’, waardoor het nu nog teveel ‘gas geven en remmen tegelijk’ is. Voor Nederland ligt er een kans om zich binnen de EU als voorvechter op te stellen voor het werk van de EU Biosolutions Coalition’, aldus de ondernemersorganisatie.