‘Laat nieuwe PFAS-norm ook voor oppervlaktewater gelden’

11-12-2019

Er moeten meer diepe plassen worden aangewezen voor de opslag van grond die vrijkomt bij infrastructurele projecten. Daarom moet de nieuwe PFAS-norm ook voor oppervlaktewater gaan gelden. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland woensdag in hun bijdrage aan een hoorzitting in de Tweede Kamer over de PFAS-problematiek.

 

Belangrijke eerste stap

De ondernemingsorganisaties zien de ruimere PFAS-norm (van 0,1 naar 0,8 microgram per kilogram grond) als een belangrijke eerste stap om weer beweging te krijgen in het grondverzet en de baggersector. Maar er zijn te weinig mogelijkheden om grond op te slaan. Normaal gebeurt dat vaak in zo’n 70 diepe plassen. De 16 diepe plassen die nu zijn opengesteld, zijn onvoldoende, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Grond moet bovendien over een grotere afstand worden vervoerd, wat leidt tot meer uitstoot van CO2 en stikstof. Zij stellen voor dat de nieuwe norm van 0,8 ook voor oppervlaktewater gaat gelden.

 

Financiële schade

De ondernemingsorganisaties vragen zich verder af of de borgstellingsregeling (BMKB) de financiële schade van bedrijven als gevolg van de PFAS-problematiek voldoende kan wegnemen. Die schade wordt geschat op honderden miljoenen euro’s. VNO-NCW en MKB-Nederland inventariseren momenteel wat nodig is en willen daarover in gesprek met de minister van Infrastructuur en Milieu.