Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen van maandag 10 tot en met woensdag 13 juni een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Onder aanvoering van VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen reist een groep Nederlandse bedrijven met het gezelschap mee. De delegatie bezoekt Atlanta en Savannah in de staat Georgia, en Albany en New York City in de staat New York. Namens het demissionaire kabinet zijn minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel aanwezig. Parallel aan het Koninklijk werkbezoek vindt er een handelsmissie plaats gericht op de halfgeleiderindustrie.
Nederland op een na grootste investeerder VS
Het werkbezoek onderstreept de goede bilaterale relaties tussen de Verenigde Staten en Nederland. De VS is de belangrijkste niet-Europese handelspartner voor Nederland en het handelsvolume is inmiddels de 150 miljard dollar gepasseerd. Verder is ons land de op een na grootste investeerder in de VS en de aanwezigheid van Nederlandse bedrijven zorgt in totaal voor meer dan 1 miljoen Amerikaanse banen.
Georgia belangrijke logistieke hub
Georgia is sterk opkomend en momenteel de tiende handelspartner voor Nederland binnen de VS. Atlanta kenmerkt zich als belangrijke logistieke hub met één van de meest drukke en efficiënte luchthavens ter wereld en veel Nederlandse bedrijven zijn hier dan ook gevestigd. Verder naar de oostkust is Savannah de vierde en snelst groeiende haven in Noord-Amerika. En dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, bijvoorbeeld om mee te bouwen aan de verdere uitbreiding. Tijdens het bezoek aan Georgia wordt de Nederlandse delegatie ontvangen door gouverneur Brian Kemp, waar hij in gesprek zal gaan met bedrijven over het versterken van de economische samenwerking - voornamelijk op het gebied van duurzame logistiek.
New York hotspot voor semiconindustrie
De staat New York is voor Nederland de derde handelspartner in de VS. New York is een hotspot voor innovatie en veel grote spelers in de halfgeleiderindustrie zijn hier gevestigd. Zowel Nederland als de VS zijn wereldmarktleiders in de halfgeleiderindustrie en dat biedt kansen voor bedrijven om bestaande samenwerkingen verder te intensiveren en nieuwe economische partnerschappen aan te gaan. In Albany wordt er onder meer een bezoek gebracht aan NY Creates, één van de belangrijkste R&D-centra op het gebied van halfgeleiders. Ook wordt onder toeziend oog van de koning en koningin een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend tussen de staat New York en Nederland, om de samenwerking op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van semiconducters verder te versterken.