‘Internationaal niet uit de pas lopen met accountancy’

23-04-2019

Nederland lijkt met de strenge regelgeving voor accountants internationaal een geheel eigen weg in te slaan. De Commissie Toekomst Accountancysector moet allereerst laten onderzoeken of de in afgelopen jaren genomen maatregelen hebben geleid tot betere accountantscontroles en meer onafhankelijke accountants. Dan pas zijn eventueel nieuwe maatregelen aan de orde. Dat schrijft VNO-NCW in een brief aan de Commissie Toekomst Accountancysector.

 

Druk op sector

Volgens de ondernemingsorganisatie behoren de Nederlandse regels bijvoorbeeld voor scheiding van controle en advies, en voor roulatie van accountantsorganisaties tot de strengste ter wereld. ‘Die regels en de toezichtspraktijk hebben geleid tot grote druk op de sector, en daarmee op het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast is er sprake van een negatief sentiment over de kwaliteit van accountantscontroles.’

 

Relatie stroever

Een en ander heeft ertoe geleid dat accountants ‘onmiskenbaar formalistischer zijn geworden, en de relatie met ondernemingen daardoor stroever’. Gezien de belangrijke rol van accountants voor zowel internationale bedrijven als het mkb, benadrukt VNO-NCW het belang van een internationaal gelijk speelveld voor accountants. De ondernemingsorganisatie heeft er vertrouwen in dat de Commissie met verstandige adviezen zal komen.