Ingrid Thijssen: Mét ondernemingsraden voor duurzaamheid industrie

10-03-2021

‘We staan zij aan zij bij het verduurzamen van onze prachtige industrie.’ Dat zei voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW vanmiddag tegen een delegatie van leden van ondernemingsraden van industriële bedrijven die zich zorgen maken over de formatie en de consequenties van sommige politieke plannen voor de industrie.

 

Pamflet

De ondernemingsraden roepen in een pamflet de politiek op om bij de formatie ambitie te tonen en een duurzame toekomst voor Nederland mogelijk te maken, maar zonder de industrie weg te pesten of enorm op achterstand te zetten. Ook pleiten ze voor Europees beleid in plaats van nieuwe extra nationale maatregelen.

 

Tienduizenden banen

‘Wij hebben Nederland letterlijk tot één van de mooiste landen ter wereld ‘gemaakt. Met het staal voor de Deltawerken tot onze fietsen. Met het dubbele glas voor onze warme huizen van baksteen. Met de innovatieve materialen voor onze smartphones en stiller asfalt. Met een duurzaam industriebeleid kan dat zo blijven en dat is niet alleen goed voor de industrie, maar ook voor universiteiten, het mkb, voor tienduizenden banen en talloze regio’s’, schrijven de OR’en in hun pamflet.

 

Plannen uitvoeren

Volgens Thijssen is het zaak in hoog tempo grote sprongen te maken nu. ‘Bijna alles ligt klaar met het Klimaatakkoord, gedegen plannen voor alle industriële clusters en de infrastructuur die nodig is, zoals voor CO2-opslag. Laten we onder het nieuwe kabinet met elkaar zorgen dat we die uit gaan voeren. Ja dat kost geld, dus laten we dat onder ogen zien. Want de energietransitie moet het komend decennium gebeuren. Laten we er dus nu het geld voor vrij maken vanuit een nieuw kabinet met een langjarige investeringsstrategie waar wij denk ik een hele goede aanzet voor hebben gedaan in onze nieuwe koers. Op die manier dragen we een land zonder milieuschuld over naar volgende generaties.’