‘Eigen stikstofplan van landbouwsector is goede zaak’

20-11-2019

Het is goed dat de landbouwsector met een eigen stikstofplan komt. De sector en de overheid moeten dit samen oppakken om uit de impasse rond stikstof in de landbouw te komen. Dat zegt VNO-NCW in reactie op het alternatieve plan van 13 boerenorganisaties, waaronder LTO Nederland.

 

Snel drempelwaarde

Het plan voorziet onder meer in een stop- en saneringsregeling in de varkenshouderij. Andere elementen zijn: dieren meer naar buiten, ander voedsel en zoveel mogelijk scheiding van mest en urine. Als die mengen, ontstaat ammoniak in de lucht. De 13 organisaties stellen een aantal voorwaarden, waaronder vrijwillige deelname en het opnieuw vaststellen van Natura 2000-gebieden. Ook pleiten zij, net als eerder VNO-NCW, voor een snelle invoering van een drempelwaarde voor de neerslag van stikstof.

 

Economie vlottrekken

VNO-NCW hoopt dat dit plan gaat werken en helpt om de economie weer vlot te trekken. De ondernemingsorganisatie waardeert het vooral dat de sector zo breed met een plan komt. Het plan is door voorzitter Aalt Dijkhuizen overhandigd aan minister Schouten van Landbouw.