Het is in deze dagen niet moeilijk om het nut van een goed defensieapparaat te zien. Niet alleen in personeel ook in materieel moet veel geïnvesteerd worden.
VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen de ambitieuze plannen van het kabinet op het gebied van defensie. `In de nieuwe defensienota ‘Sterker Nederland, sterker Europa’ worden er tot en met 2025 vele miljarden uitgegeven aan de versterking van onze krijgsmacht. Van nieuwe JSF’s tot de vervanging van fregatten en geïntegreerde lucht- en raketverdediging. Een mooi en ambitieus plan om defensie te moderniseren naar een hoogwaardige en technologische organisatie`.
Zoek samenwerking met bedrijfsleven
De ondernemingsorganisaties wijzen wel op het belang van intensieve samenwerking met het Nederlands bedrijfsleven. `Zo zou het goed zijn dat de betrokkenheid van het bedrijfsleven wordt meegenomen bij nieuwe aanbestedingen, zoals dat bij onze buurlanden al langer het geval is`. Voor de ontwikkeling, aanschaf en onderhoud van materieel, is het volgens de beide organisaties belangrijk dat de Nederlandse Technologische Industriële Basis (NTIB) actief wordt betrokken. `Dit is noodzakelijk voor het behoud van een stabiele defensie industriële basis, kennis en de ontwikkeling van in Nederland beschikbare essentiële niche-capaciteiten die defensie nodig heeft voor de samenwerking binnen Europa en de NAVO`.
Investeer in innovatie
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het een positieve ontwikkeling dat Defensie fors inzet op Europese initiatieven, zoals bijvoorbeeld het European Defence Fund (EDF). `Maar het is écht een gemiste kans dat Defensie óók op nationaal niveau middelen vrij maakt voor het aanjagen van essentiële innovatiemogelijkheden waarmee we op Europees-niveau en in NAVO-verband het verschil kunnen maken. Een deel van de dekking van de extra defensie middelen komt van het groeifonds. Is het dan ook niet logisch juist dat deel te gebruiken voor innovatie?`, vragen de ondernemingsorganisaties zich af.
Delen van personeel
De samenwerking tussen bedrijfsleven en Defensie moet zich volgens beide organisaties niet beperken tot de aanschaf van materieel. `Ook op het gebied van personeel kunnen Defensie en bedrijfsleven intensief samenwerken. Zo kunnen bedrijven een grote rol spelen binnen het principe van een ‘Adaptieve Krijgsmacht’, waarbij personeel voor een bepaalde periode aan elkaar wordt uitgewisseld`.