De EU en China voeren jaarlijks overleg met elkaar over maatregelen die leiden tot betere arbeidsomstandigheden. Afgelopen 11 en 12 december vond alweer de 13e dialoog plaats in Beijing. Deze dialoog over veiligheid op het werk is een voorbeeld van hoe in de complexe relatie tussen de EU en
Dit is de eerste Blik op Europa in het net begonnen Europese verkiezingsjaar. In Brussel wordt koortsachtig gewerkt om de laatste wetgeving af te ronden voordat het Europese Parlement zich over twee maanden helemaal op de campagne gaat richten. Er liggen nog heel belangrijke voorstellen op tafel, waaronder de Europese wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De Europese verkiezingen zijn belangrijk voor Nederlandse ondernemers, want de helft van de Nederlandse wetgeving is gebaseerd op Europese verordeningen en richtlijnen. Grote onderwerpen als klimaat, digitaal, maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn zó internationaal van karakter dat ze om Europese regels vragen. Onderwijl gaat de politieke barometer in Europa net als in Nederland flink op en neer. Het volgende Europese Parlement zal goed toegerust moeten zijn om beleid en wetgeving vast te stellen die Europa in staat stellen te doen wat nodig is in een woelige wereld én die geconstateerde tekortkomingen van de EU kan aanpakken. Goede wetgeving, maar geen onnodige administratieve laseten. VNO-NCW en MKB-Nederland zullen van zich laten horen in de komende maanden over welk Europees beleid nodig is voor ondernemers om hun rol te pakken in de EU.
Met het oog op de verkiezingen starten we in deze Blik een nieuw serie externe bijdragen: we zullen telkens aan politieke partijen de gelegenheid geven om in een korte bijdrage toe te lichten wat de kern van hun Europese verkiezingsprogramma is. Deze week hebben we bijdragen van Tom Berendsen CDA/EPP en Han ten Broeke VVD/Renew.
Verder krijgt u het laatste nieuws over o.a. twee actuele onderwerpen: de nadere regulering van ‘Green claims’, de informatie die bedrijven geven over de duurzaamheid van hun producten; en het akkoord dat bereikt is over industriële emissies. Bij beide vinden we dat de inzet van de EU goed is, maar dat overregulering wel op de loer ligt in de uitwerking.
Tot slot hebben we twee externe bijdragen over een onderwerp dat in Nederland meer dan elders in Europa de gemoederen bezig houdt: de invoering van de digitale euro. We vroegen de twee Nederlandse schaduw rapporteurs op dit onderwerp in het Europees Parlement Michiel Hoogeveen van JA21 en Paul Tang van de PvdA om hun visies die twee kanten van de medaille belichten.
We wensen u weer veel leesplezier