Blik op Europa

28-06-2024

Direct na het verse nieuws van de benoemingen op de Europese Top van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de voorzitter van de Europese Raad en de Hoge Vertegenwoordiger voor Externe Betrekkingen ploft deze Blik op Europa, de laatste vóór het zomerreces, bij u in de elektronische brievenbus.

28-06-2024

Nu de Europese verkiezingsresultaten al twee volle weken achter ons liggen, zijn de volgende stappen om de nieuwe Commissie en het nieuwe Parlement in de startblokken te zetten in volle gang. In dit artikel brengen we u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen en data in de komende periode.

28-06-2024

Op 22 mei publiceerde de Europese Commissie haar statusrapport over de European Health Union. Het rapport dat Eurocommissaris Kyriakides presenteert is drieledig: Het blikt terug op de belangrijkste resultaten van de afgelopen jaren, doet een stocktaking van doorlopende problemen, en schetst een toekomstbeeld met de belangrijkste uitdagingen voor het komend Commissiemandaat.

28-06-2024

Van 1 juli tot 31 december 2024 zal Hongarije het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleden. De titel van het programma van het voorzitterschap luidt ‘Make Europe Great Again’. De vraag is: hoe moet dat actieve voorzitterschap eruit komen te zien?

28-06-2024

Het voorstel voor een Late Payments Verordening heeft naar alle waarschijnlijkheid een ‘doodlopende weg’ ingeslagen in de Raad. Een blokkerende minderheid van 14 lidstaten (Bulgarije, Estland, Duitsland, Ierland, Letland, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Zweden) heeft een verklaring naar het Belgische voorzitterschap van de Raad gestuurd waarin zij aangeven het voorstel niet verder te willen behandelen. Daarmee lijkt het voorstel voorlopig van de baan.

28-06-2024

De Green Week is een jaarlijks evenement van de Europese Commissie om een bepaald klimaat- of milieuthema uit te lichten. Dit jaar stond deze week in het teken van water. Nederland heeft als waterland een reputatie hoog te houden en VNO-NCW en MKB-Nederland zullen zich dan ook inspannen om een constructieve gesprekspartner te zijn en innovatieve leden op de kaart te zetten. Er wordt dan ook met smart uitgekeken naar het aankomende Commissie werkprogramma.

24-05-2024

Voor u ligt de laatste Blik op Europa vóór de Europese verkiezingen van 6 juni aanstaande. De campagnes van de partijen zijn inmiddels goed op gang, bijna elke dag is er wel een boeiend debat van de Nederlandse en Europese lijsttrekkers en van andere kandidaten te volgen.

24-05-2024

In onze reeks externe bijdragen van politici over het programma van hun partij voor de Europese verkiezingen van 6 juni, is deze week het woord aan Sander Smit, lijsttrekker van de Boer Burger Beweging.

24-05-2024

In onze reeks externe bijdragen van politici over het programma van hun partij voor de Europese verkiezingen van 6 juni, is deze week het woord aan Sacha Muller, nummer vier op de lijst van Volt.

24-05-2024

Professor Catherine de Vries haar visie op de strategische agenda voor de EU die na de verkiezingen vastgesteld moet worden.

24-05-2024

Na lange onderhandelingen is er eindelijk witte rook gekomen uit de coalitieonderhandelingen. Kantoor Brussel heeft de belangrijkste punten met betrekking tot Europa op een rij gezet. Een belangrijk algemeen statement is dat Nederland een constructieve partner in de EU blijft.

24-05-2024

Hoewel het Europees Parlement momenteel volledig in verkiezingsmodus verkeert, blijven de lidstaten doorgaan met belangrijke inhoudelijke discussies. Eerder deze maand vond een van de laatste economisch-financiële raadsvergaderingen plaats voordat het zomerreces begint, met verschillende belangrijke onderwerpen en besluiten op de agenda.

29-04-2024

Hier treft u een overzicht met de vele activiteiten die VNO-NCW en MKB-Nederland organiseren in aanloop naar de Europese verkiezingen. De bijgevoegde links zullen u doorverwijzen naar de juiste webpagina’s.

29-04-2024

Vorige week vergaderde het Europese Parlement voor de laatste keer vóór de verkiezingen plenair. In die vergadering is over een groot aantal belangrijke wetsvoorstellen besluiten genomen. Een overzicht van de meest belangrijke voor het bedrijfsleven treft u aan in deze Blik op Europa.

29-04-2024

Afgelopen week presenteerde de Italiaanse ex-premier Enrico Letta zijn langverwachte rapport over de toekomst van de Europese Interne Markt. Hij heeft dit rapport geschreven in opdracht van de lidstaten en de Europese Commissie. Een van de belangrijke aanbevelingen in het rapport is om “het potentieel van mkb-bedrijven te ontketenen”.

29-04-2024

Op dinsdag 23 april heeft het Europees Parlement een standpunt ingenomen over de Late Payments Verordening. Deze verordening heeft als doel om te late betalingen aan het mkb te voorkomen en was onderdeel van het ‘SME Relief Package’ van de Europese Commissie.

29-04-2024

Voor ondernemers met een toonbank is betalingsverkeer een belangrijk onderdeel van hun infrastructuur. Voor hen is het belangrijk dat ze veilig en betaalbaar chartaal geld kunnen afstorten en opnemen. Daarnaast moet het mogelijk zijn transactiekosten inzichtelijk te maken voor de consument als het gaat om ‘surcharging’ (extra bijdrage voor bepaalde betalingsmodaliteiten), waardoor betalingsmiddelen die efficiënter zijn zoals debet kaarten of contant geld kunnen worden gestimuleerd.

29-04-2024

Eerder deze maand heeft het Europees Parlement (EP) een cruciaal akkoord bereikt over het, door de Europese Commissie voorgestelde, farmapakket. Dit akkoord markeert een belangrijke stap voorwaarts in het reguleren en bevorderen van de farmaceutische industrie binnen de Europese Unie.