Europa heeft ‘meer fabrieken’ en ‘minder afhankelijkheden’ nodig, volgens de Franse president Emmanuel Macron. Met grootschalige investeringsprogramma’s bouwt het land aan de industrie van de toekomst. Zoals in Noord-Frankrijk, waar met miljardensteun van de overheid gebouwd wordt aan een heuse batterijen-vallei.
Kent u het verhaal over de wraak van de strategische yoghurt? Het Britse zakenblad The Economist publiceerde het enkele jaren geleden, onder precies die intrigerende kop. Het is een verhaal over hoe de Franse stijl van overheidsingrijpen in de economie langzaam zijn weerklank heeft gevonden in de hele Europese Unie. ‘Strategische yoghurt’ is een verwijzing naar dat Franse interventionisme. Dat vraagt om wat uitleg.
In 2005 dreigde de Franse multinational Danone, gespecialiseerd in zuivelproducten en bekend van yoghurt, in Amerikaanse handen te komen. De toenmalige president van Frankrijk Jacques Chirac en zijn premier Dominique de Villepin kwamen in verzet tegen de overname. De yoghurt van Danone moest Frans blijven, uit strategische overwegingen. Er vielen grote woorden: de belangen van Frankrijk stonden op het spel, en president Chirac beloofde waakzaam te zijn tegenover jagers die het op het Franse bedrijfsleven hadden gemunt.
Industriepolitiek
Buiten Frankrijk werd destijds smalend gereageerd op die houding. Strategische yoghurt werd synoniem voor overmatig Frans protectionisme. Maar pakweg vijftien jaar later ziet de wereld er anders uit, constateerde The Economist eind 2020. De strategische yoghurt beleeft zijn revanche: ‘Als het over economie gaat, spreekt de hele EU nu Frans.’
Dat gaat om meer dan het weren van buitenlandse overnames. Het idee van een overheid die met stevige industriepolitiek sturing geeft aan de economie, maakt een terugkeer. In Frankrijk is herindustrialisatie al decennialang een politieke droom die met allerhande investeringsprogramma’s vanuit de staat wordt nagejaagd. President Macron heeft van herindustrialisatie zelfs de mère des batailles gemaakt, de moeder aller gevechten. Met resultaat: volgens onderzoek van accountantskantoor EY was Frankrijk in 2022 voor het vierde jaar op rij het aantrekkelijkste Europese land voor buitenlandse investeerders. Het aantal nieuw geopende fabrieken overstijgt het aantal sluitingen. Onder het programma France 2030 is 54 miljard euro beschikbaar gesteld voor investeringen in groene transitie, innovatie en technologie van de toekomst, zoals groene waterstof, kwantumcomputers, modulaire kernreactoren en koolstofarme luchtvaart. In Noord-Frankrijk wordt daarmee nu gebouwd aan een heuse ‘batterijen-vallei’, waar een reeks megafabrieken elektrische batterijen moet gaan produceren.