Die collega met autisme echt begrijpen? Dat is voor veel mensen moeilijk. Ook als je gezegend bent met een flinke dosis empathie. Maar wat als je geen toeschouwer meer bent, maar deelnemer? Dan kan alles opeens op zijn plek vallen.
Zijn dat mijn vader en zusje die snacks klaarzetten? Ik zit in een keuken, mensen hangen slingers op. Als ik over mijn rechterschouder kijk, zie ik nog net mensen in de tuin zitten. ‘Alles goed?’ Een oudere vrouw met zilver haar buigt zich naar me toe en zegt dat ik niet de hele tijd op m’n hoofd moet tikken. Ik kan niks doen. Is dit mijn oma? Ze is af en toe wazig. Het is duidelijk dat ik hier niet wil zijn. Iemand laat iets vallen en het beeld begint te flikkeren. Dan komt m’n moeder binnen. Er is lawaai, te veel lawaai. Het licht is te fel, mensen vervagen, de audio is als een AM-zender. Opeens zit ik op mijn bed en is de rust weergekeerd.
Dit artikel komt uit het decembernummer van Forum, dat het thema innovatie en inclusie heeft. Gasthoofdredacteur van dat nummer is techondernemer Ruben Brave. Meer artikelen lezen uit dit nummer? Onderaan dit artikel kun je klikken op de tag Forum themanummer innovatie en inclusie, of scroll door naar de artikelen die getoond worden onder deze reportage over virtual reality.
Spannend en simpel
Anita Abaisa koppelt de koptelefoon los en helpt bij het afzetten van de VR-bril. Ik ben weer terug met echte mensen op de bank in het moderne kantoorpand Spaces in Rotterdam. Mijn ogen moeten even wennen aan de zon die door de enorme ramen valt. Op het glas staan teksten als What you see here could be your new inspiring way of working. Veel toepasselijker kan het niet voor het werk dat Abaisa doet. Haar bedrijf IBias VR (dat kort is voor I am biased, ik ben bevooroordeeld) gebruikt virtual reality, VR, om bedrijven te helpen diverser, inclusiever en gelijkwaardiger te worden.
Het concept is even spannend als simpel. Deelnemers aan de cursus, uit alle lagen van een bedrijf, kunnen kiezen uit verschillende scenario’s. Kruip in de huid van iemand die onder een ‘valse’ naam solliciteert, of iemand die net een geslachtsverandering heeft doorgemaakt en weer terugkeert op het werk. Voor mijn ervaring kiest Abaisa voor de ervaring van neurodiversiteit . Ik ‘ben’ Laya, een meisje met de diagnose autisme, op een surprise party voor haar moeder. ‘Sommige kijkers reageren heel emotioneel door de inzichten tijdens de ervaring, anderen zeggen weinig tot niks te voelen en gaan op in de technologie’, zegt Abaisa. Ze heeft alle reacties al gehoord. ‘En sommigen komen pas weken later tot inzichten.’