Stichting Wees gelukkig geeft halfwezen een big smile

16-10-2019

Als het onvoorstelbare echt wordt. Stemacteur Daniël Smulders verloor zijn vrouw aan de gevolgen van een hersentumor. Nu vervult hij met stichting Wees Gelukkig wensen van halfwezen. ‘Zodat hun laatste herinnering wordt vervangen door een positievere.’

 

Het staat Smulders kraakhelder op zijn netvlies. Zijn vrouw kreeg voor de bevalling van hun tweeling een epileptische aanval. Smulders: ‘De dokters dachten eerst aan een zwangerschapsvergiftiging. Het bleek dat ze een hersentumor had van 9 centimeter.’ In één narcose werden de baby’s gehaald en de tumor verwijderd. Ze kreeg bestraling, knapte op.

 

Mama is ziek

Maar zes jaar later kwam het slechte nieuws: de tumor was weer gegroeid. ‘We vertelden de kinderen: ‘Mama is ziek. Er zit een bolletje in haar hoofd. Misschien lukt het de dokters niet om het weg te halen.’ Mijn vrouw en ik beseften toen al: je kunt het rekken, maar uiteindelijk verlies je de wedstrijd. Wij verloren.’Mission PossibleSoms lijkt het alsof ondernemers zich alleen bezighouden met het runnen van het bedrijf, omzet draaien, personeelstekorten. In de praktijk zetten ze zich ook onbaatzuchtig in voor de medemens. Daar kunnen vele, vele uren inzitten, getuige deze ondernemers. Wat drijft ze? Waarom doen ze wat ze doen? En: wat voor kennis en kunde nemen ze mee naar hun goede doel? Forum maakt een serie over deze ondernemers met een missie. Deel 1: Jasper Schoenmakers van K10 Workingdogs zet zich in voor veteranen. Deel 2: Cecilia Scharringa maakt vaasjes met bloemen voor de eenzamen. Deel 3: Horecaondernemer Roxanne Machielse rent marathons voor de Stichting Kinderen Kankervrij. Deel 4: Andy Han verwijdert gratis tatoeages bij mensen met een uitkering. Deel 5: Wielerondernemer Michael Zijlaard bouwde een inloophuis voor jongeren met eetstoornissen. Deel 6: Dino Rasmijn maakt kinderen weerbaar tegen cyberpesten. Deel 7: Stijn Markusse wil voedselverspilling tegengaan. Deel 8: kapper Samir Butros knipt daklozen gratis. Vandaag deel 8: stemacteur Daniël Smulders vervult wensen van halfwezen.

Zijn vrouw stierf in 2014, de kinderen waren 8 en 11 jaar. ‘Het is alsof de wereld stilstaat. Je staat in de overlevingsstand. Met drie kinderen kun je niet neerklappen.’ De stemacteur – hij doet voice-overs voor Discovery Channel, Qmusic en TLC – merkte dat hij anderen uit het dorp kon helpen met zijn verhaal van persoonlijk verlies.

 

'Alledaagse' wensen

Toen ontsproot een idee in zijn hoofd. Waarom niet de wensen van halfwezen vervullen, om zo een positieve draai aan hun leven te geven? De zzp’er merkte dat zo’n stichting niet bestond – ‘de meeste richten zich op kinderen die zelf ziek zijn, of uit arme families komen’ – dus zette Smulders er zelf één op. Wees Gelukkig neemt kinderen een dagje mee om ‘alledaagse’ wensen te vervullen.

 

‘Je ziet de kinderen de hele dag met een big smile. Dan smelt je’

 

‘Een broer en zus die hun moeder verloren en bij hun oma wonen, willen haar meenemen naar hun favoriete restaurant. Vanavond halen we ze op. Met de limousine.’ Pinguïns voeren, een bezoekje aan de brandweer, het Nederlandse damesvolleybalteam een handje schudden, die wensen passeerden ook de revue.

 

In dit filmpje (vanaf 1:53 minuten) vertelt Daniël Smulders meer over zijn stichting

 

Ondernemers kunnen helpen

Zo’n vijf per maand worden er vervuld. ‘Je ziet de kinderen de hele dag met een big smile. Dan smelt je.’ Smulders besteedt per week zo’n tien uur aan de stichting. Hij doet de fondsenwerving, verzorgt de website, zet de stichting in de spotlight. Zijn vriendin – 'Ja, mijn vrouw zou haar zegen hebben gegeven' – voert de wensen uit. Het netwerk van de zzp’er komt van pas. ‘Ondernemers weten vaak niet dat ze een wens kunnen vervullen. Een grondverzetbedrijf kan een rupsmachine beschikbaar stellen. Misschien mogen kinderen in een bioscoop op een megagroot scherm FIFA spelen. Ze hebben nog een heel leven voor zich. Vul die zoveel mogelijk met mooie, leuke ervaringen.’