Fraude is in de hele samenleving een probleem. Voor de overheid, die ontzettend veel geld misloopt, voor de consument, en voor de ondernemer. Voor een bedrijf is het enorm frustrerend als je denkt met iemand prettig zaken te doen en diegene gaat er met jouw geld vandoor. Dan hoor je bij de politie: Sorry meneer/mevrouw, dit is een civiele zaak. Dat vind ik niet kunnen.
Alle mensen die ik heb gesproken, zeggen precies hetzelfde: We zouden zoveel meer kunnen als we samenwerken. Daarom moet er een Nationale Fraude Autoriteit komen, naar Brits voorbeeld, waar informatie wordt uitgewisseld. Niet willekeurig systemen aan elkaar koppelen, maar wel zorgen voor een goede samenwerking. Als dat goed werkt, maakt de Autoriteit zichzelf straks overbodig.
Als de politie een enorme achterstand heeft met zedenzaken, wordt de minister daarop aangesproken. Maar op de duizend ondernemers die nog steeds wachten totdat er iets met hun zaak gebeurt, niet. Bij hen hakt oplichting er ontzettend in. Die zaken moeten prioriteit krijgen, maar die wordt er op dit moment nauwelijks aan gegeven. Een fraudecoördinator moet daarvoor gaan zorgen.
- Nee, dat helpt niets. Politie en justitie bepalen zelf wat hun prioriteiten zijn
- Nee, ondernemers moeten zelf beter opletten met wie ze in zee gaan
- Nog meer autoriteiten, daar zitten ondernemers echt niet op te wachten
- Ja, ondernemers roepen al jaren om een fraudecoördinator
- Dat zal tijd worden. Zonder zo'n autoriteit krijgt fraudebedrijding nooit voldoende prioriteit
Doe mee aan deze peiling:
iPad? Download via de App Store | Androidtablet? Download via Google Play |