Bij de slager gaat het allang niet meer om worsten draaien, maar ook om e-commerce en slimme inkoop. Via de mkb-route in het hbo maak je je als ondernemer klaar voor de toekomst. ‘Mijn jonge medewerkers moeten ervoor zorgen dat hun generatie naar de slager blíjft komen.’
Alsof je rondloopt in de vertrekhal van Schiphol. Mensen lopen af en aan, er is geroezemoes, hippe barista’s maken latte en in zithoeken wordt achter laptops gewerkt. Buiten stoppen bussen. Alleen is dit niet Schiphol maar NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, ‘thuishonk’ van 22.000 studenten. Hier discussiëren negen jonge mannen (‘ik weet ook niet waar de vrouwen zijn gebleven!’) in een klaslokaal over het thema leidinggeven. ‘Je kunt niet iedereen tevreden houden’, merkt iemand op. ‘Ga ook niet bij elk ding zeggen: nee, je moet het op deze manier doen’, vindt een ander. De docent – en coach op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling – moedigt iedereen aan zijn zegje te doen: ‘Is het belangrijk om zakelijk te blijven, of mag het allemaal menselijk?’ De studenten volgen de mkb-route in het hbo: een tweejarige Associate degree opleiding ‘Ondernemerschap en Retail Management’. Hun gemene deler? Ze studeren én werken tegelijkertijd (zie kader). De mkb-route is de hbo-zus van de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) op het mbo. Ook in deze hbo-opleidingen is de werkplek meteen de leerplek.
'We hebben mensen nodig die met een andere blik naar de toekomst kijken'
De studenten die de mkb-route volgen, werken in het dagelijks leven bij Jumbo, Lidl en Poiesz, een supermarktketen in het noorden van het land. Ze zijn in dienst bij kledingzaken, bouwmarkten, sommigen bij autobedrijven en een enkeling komt van een slagerij. Veelal betalen hun werkgevers de studie.
Wat is de mkb-route in het hbo precies?De mkb-route in het hbo werd in 2021 ingesteld als een duale leer-werkroute (oftewel: een bbl, beroepsbegeleidende leerweg) in het hbo. Het programma is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, MKB-Nederland en de Vereniging Hogescholen. Grote branches, zoals de bouw, techniek en transport, zetten hun eigen leer-werkroute op die op de sector gericht is. Kleine sectoren kunnen aanhaken bij een route die lijkt op de praktijk in hun bedrijf – dat laatste is wat de slagersbranche heeft gedaan. Een overzicht van de mkb-routes in het hbo vind je hier.
Slim inkopen
Waarom kiezen studenten voor deze mkb-route? En: what’s in it voor hun werkgevers?
Ondernemer Nicole Haverkort heeft daar wel een duidelijk idee over. Haar medewerkers zijn de enige twee studenten van de mkb-route op NHL Stenden Hogeschool die bij een slagerij werken. ‘Ons vak wordt anders. We hebben mensen nodig die met een andere blik naar de toekomst kijken.’ Haverkort runt samen met haar man slagerij Kenkhuis in het Twentse Vriezenveen. ‘Lust je een stukje worst?’ Dat is waar je aan denkt bij een slager. Maar we steken allang niet meer zoveel tijd in vlees uitbenen en worsten draaien.’