Zo'n 25 voetbalvelden vol kassen met orchideeën zo ver het oog reikt. Hoe verwarm je die en stoot je minder CO2 uit? Daar ligt kweker Richard ter Laak nou wakker van. 'Maar als het óns niet lukt dan lukt het niemand.'
Staand op een verhoogd plateau in de reusachtige kas, kijk je neer op een robotarm die langzaam naar een specifieke container met orchideeën toe glijdt. ‘Kijk, die zijn nog niet rijp genoeg’, zegt Richard ter Laak van orchideeënkwekerij Ter Laak Orchids wijzend op een groepje bloemen die nog in de knop staan. Trefzeker pakt de robotarm de hele container orchideeën op en zoeft het stilletjes naar een andere plek tussen onrijpe soortgenoten. Er zijn geen looppaden meer tussen de bloemen. Dat spaart ruimte en verlaagt de CO2-voetafdruk per plant.
#Hoedan?Energie besparen: prima. Maar wat doet het bedrijfsleven dan? Hoe worden energieslurpers energiezuinig, wordt fossiele brandstof vervangen door een duurzame variant en de uitstoot van CO2 echt gedecimeerd? In een korte serie onder de naam #Hoedan brengt Forum in beeld hoe ondernemers dat voor elkaar krijgen. En wat het ze allemaal kost. In de eerste aflevering: de bouw met Harold van Rooijen van de Nijmeegse KlokGroep – energieneutraal bouwen: ‘We moet íets doen, maar het tempo is killing’. In deel 2 baksteenfabrikant Jasper Vos: Van het gas af - deze baksteenfabrikant wil wel, maar hoe dan?
Wie anno 2019 nog bloemen wil kweken, moet niet alleen handig zijn met robots; ook op het vlak van energie moet hij voortdurend vernieuwen om de concurrentie het hoofd te bieden. Een sterk staaltje innovatie van de orchideeënkwekerij van de broers Richard en Eduard ter Laak in Wateringen is de zogenoemde daglichtkas. Hier wordt overtollig licht in warmte omgezet. Richard ter Laak: 'In deze kas hebben we geen buitenscherm als zonwering en hoeven we ook niet te krijten. Het dak bestaat namelijk uit dubbel glas met een lens ertussen. Ik weet niet of je vroeger wel eens met een vergrootglas in de zon hebt gespeeld? Nou, die lens tussen dat dubbele glas werkt precies zo. Maar we hebben niet één brandpunt, maar een 'brandlijn' die een buis met water verwarmt. Op die manier slaan we het teveel aan licht op als warm water, en kunnen we dat elders in de kas gebruiken.' Met deze innovatie denkt Ter Laak 40 procent energie te kunnen besparen.
Het artikel gaat na de foto verder.