Michael Zijlaard helpt jongeren met een eetstoornis

10-05-2019

Pesten, té mooie plaatjes op Instagram, weinig zelfvertrouwen: enkele redenen die kunnen leiden tot een eetstoornis. Michael Zijlaard weet er alles van. Zijn echtgenote, wielrenster Leontien van Moorsel, kampte jarenlang met anorexia. Nu helpen ze lotgenoten.

 

Als je om 12:30 uur binnenloopt, móet je mee eten. Dat is de regel van het Leontienhuis in Zevenhuizen. Hier lopen jongeren met boulimia of anorexia kosteloos naar binnen voor een luisterend oor, workshop, yogasessie, of: een lunch. Mede-oprichter is Michael Zijlaard, eigenaar van 36 cycling, teammanager van Team Roompot, en ook nog eens man van Olympisch kampioene Leontien van Moorsel.

Mission possibleSoms lijkt het alsof ondernemers zich alleen bezighouden met het runnen van het bedrijf, omzet draaien, personeelstekorten. In de praktijk zetten ze zich ook onbaatzuchtig in voor de medemens. Daar kunnen vele, vele uren inzitten, getuige deze ondernemers. Wat drijft ze? Waarom doen ze wat ze doen? En: wat voor kennis en kunde nemen ze mee naar hun goede doel? Forum maakt een serie over deze ondernemers met een missie. Deel 1: Jasper Schoenmakers van K10 Workingdogs zet zich in voor veteranen. Deel 2: Cecilia Scharringa maakt vaasjes met bloemen voor de eenzamen. Deel 3: Horecaondernemer Roxanne Machielse rent marathons voor de Stichting Kinderen Kankervrij. Deel 4: Andy Han verwijdert gratis tatoeages bij mensen met een uitkering. Vandaag deel 5: Wielerondernemer Michael Zijlaard bouwde een inloophuis voor jongeren met eetstoornissen.

Leven met een eetstoornis

'Het idee voor een inloophuis kwam van mijn vrouw. Zij ontwikkelde een eetstoornis tijdens haar carrière. Een stemmetje in haar hoofd zei constant: 'Je moet mager zijn om die berg op te kunnen fietsen, er mag ab-so-luut geen gewicht bij komen.' Het waren de jaren 1990. 'Over anorexia was weinig bekend, en als je ervan had gehoord dan was het 'die ziekte in Hollywood.' Leven met een partner met een eetstoornis is niet altijd makkelijk, zegt de ondernemer. 'Soms voelt diegene zich goed over zichzelf, dan ineens niet. Het kan elk moment ontploffen.' Mede dankzij een lange 'sabbatical' in Portugal, waarbij het echtpaar fietsvakanties organiseerde, hervond Leontien zichzelf.  'Ze wilde haar schaamte over haar ziekte doorbreken en het verschil maken voor lotgenoten.' Elke dag zat er wel iemand aan de keukentafel bij hen thuis. 'Een moeder met een dochter die anorexia had. Een kennis met een eetstoornis. Allemaal wilden ze praten over hun ervaringen.'

 

Geld? Hadden ze niet

De stap van keukentafel naar een 'eigen' inloophuis werd niet lang daarna gezet. Zijlaard vond een mooie oude boerderij. Het sneeuwde buiten én binnen, weet hij nog. 'De daken waren kapot, de vloeren liepen scheef.' En geld? Hadden ze niet. Hij schakelde zijn netwerk in, samen met zijn echtgenote gingen ze langs bouwbedrijven en architecten om hen aan boord te krijgen. 'Als je een mooi verhaal hebt en je bent gepassioneerd, dan is er altijd ruimte voor kansen.' Dakramen, keuken, de tuin: zo'n 50 bedrijven werkten mee om de boerderij om te bouwen.

 

Leontienhuis 

In 2015 kwam koningin Maxima het Leontienhuis openen. Zijlaard is zo'n 15 uur per week bezig met de financiën, de vrijwilligers, met sponsors zoeken. Anno 2019 lijden zo'n 200.000 mensen in Nederland aan boulimia of anorexia, van wie tot 10 procent sterft. 'Soms zijn er tranen. Maar mijn insteek is altijd: er zal toch iets kunnen zijn waardoor het beter wordt?' Het verhaal van zijn vrouw is daar een lichtend voorbeeld van.  

 

Nieuwsgierig hoe het Leontienhuis eruit ziet? Bekijk deze video dan eens