Een groeiend tekort aan civieltechnisch ingenieurs, uitdunnende klaslokalen, opleidingen die dreigen te verdwijnen. Consul Infra Group-eigenaar Maikel Schroën kon het niet meer aanzien. En dus greep hij in.
Ondernemer én civieltechnisch ingenieur Maikel Schroën (37) heeft zijn studententijd nog goed voor ogen: nog geen 10 procent van zijn studiegenoten aan de Limburgse Zuyd Hogeschool koos voor een baan in de civiele techniek. Doodzonde, want ingenieurs zijn onmisbaar. ‘Dit jaar gaan er zes civieltechnisch ingenieurs afstuderen,’ schetst Schroën de cijfers. De Limburgse mbo-variant gaat zelfs helemaal verdwijnen, vertelt de ondernemer, want: niet genoeg studenten. ‘Nadat de huidige mbo-studenten zijn afgestudeerd, wordt de school gesloten.’ Hij ziet al voor zich hoe zijn relatief kleine civieltechnische bedrijf in de toekomst steeds moeilijker aan goede mensen dreigt te komen door de concurrentie met grote aannemers. En hoe babyboomtechneuten massaal met pensioen gaan, net nu we zo hard technici nodig hebben voor de energietransitie.
'Je gunt studenten dezelfde ervaring'
Wanneer de maat voor Schroën vol was? ‘Toen ik hoorde dat essentiële schoollaboratoria en excursies werden opgeofferd. Tachtig procent van onze ingenieurs komt van Zuyd Hogeschool. Je gunt de huidige en toekomstige studenten dezelfde ervaring met praktijkexcursies, een betonlaboratorium en een waterlaboratorium met golfsimulator als wij hadden.’ Maar niks van dat alles: de school kampt met chronische tekorten aan docenten, schoollaboratoria, geld en materiaal. Hoe kleiner de leerlingenaantallen, hoe kleiner het toegekende overheidsbudget, hoe meer onderdelen van het curriculum worden geschrapt. Zo wordt de opleiding steeds minder aantrekkelijk en is de uitzichtloze loop compleet.