Maak bijdrage vanuit de werkgever beter zichtbaar voor werknemer

20-04-2016

Als werknemers het woord pensioen horen, krijgen ze een soort waas voor hun ogen. Ze voelen zich benadeeld omdat het enorme  pensioenvermogen niet wordt gebruikt voor het indexeren van de pensioenen. Of ze denken dat hun inleg in een groot zwart gat verdwijnt en ze er straks nauwelijks nog wat van terug zien. Dat doet geen recht aan de werkelijkheid. Wat veel werknemers niet beseffen, is dat hun werkgever gemiddeld twee keer zoveel bijdraagt als zijzelf aan hun pensioen. Voor werknemers is die bijdrage vanuit de werkgever volkomen onzichtbaar. Ik vind dat dat anders moet en kan. Nu er de komende tijd opnieuw gesproken wordt over de toekomst van ons pensioenstelsel, zijn er een paar zaken die daar aan bij kunnen dragen.

 

Persoonlijk pensioenvermogen opbouwen

Een transparantere pensioenpremie is nodig om werknemers meer betrokken te krijgen bij hun pensioen. Door iedere werknemer een persoonlijk pensioenvermogen te laten opbouwen, wordt het voor hen veel duidelijker waar het geld heengaat. Mensen zijn doorgaans goed op de hoogte van wat op hun eigen spaarrekening staat. Zo moet de pensioenopbouw ook gezien worden. Maar dan wel een spaarrekening voor een inkomen voor later. Als werknemer weet je dan beter wat jij en je werkgever in een jaar hebben betaald en wat je op dat moment hebt opgebouwd.

 

Premieovereenkomst is duidelijk

Voor de ondernemer betekent een zogenoemde premieovereenkomst duidelijkheid over de in te leggen premie, in plaats van constante fluctuaties. Essentieel is in elk geval dat het toekomstige systeem eenvoudiger is dan het huidige. Hopelijk wordt de pensioenpremie voor de werknemer op die manier weer écht een motiverende arbeidsvoorwaarde. Precies zoals de werkgever dat ook bedoeld heeft.

Dit artikel komt uit de print Forum