Het begon met een kruidenrecept voor halal worstenbrood dat Kadir Ahmed (34) met zijn moeder ontwikkelde. Nu liggen zijn snacks bij alle grote supermarkten. Zijn naam – aanleiding voor discriminatie bij sollicitaties – prijkt in krulletters op de verpakking: Kadir’s. ‘Ik wil de nummer één worden.’
Het jongste broertje van Kadir Ahmed overleed acht jaar geleden plotseling in zijn slaap aan de gevolgen van diabetes. Tijdens de voorbereiding op de uitvaart was het logisch dat híj de rituele wassing zou uitvoeren, niet zijn vader of een van zijn broers. ‘De anderen konden het niet’, vertelt de ondernemer. ‘Het voelde als een morele plicht. Maar het is ook mijn rol in het gezin waarin ik ben opgegroeid, dat ik degene ben die dan opstaat.’
Als baby van zes maanden kwam Ahmed in 1988 met zijn ouders, broers en zussen terecht in Nederland. Ze waren gevlucht voor de burgeroorlog in Somalië. Na omzwervingen via azc’s in verschillende uithoeken van het land, vestigde het gezin zich in Den Bosch. Zijn oudste broer bleef achter in Somalië, bij oma.
Heb je de ogen van je familie altijd op je gericht gevoeld, zoals na het overlijden van je broertje?
‘Ja. Ik ben de verbinder in de familie. Ik ben ook de enige met een hogere opleiding. Niet dat ik de slimste ben, maar wel de meest initiatiefrijke, de meest ondernemende. Ik ben altijd het centrale punt geweest. Familieleden in Engeland, Amerika en Somalië bellen ook altijd als eerste mij.’
Broodjes worst
Met de broodjes waarmee Ahmed sinds 2019 de supermarktschappen bestormt, neemt hij opnieuw die rol van verbinder aan. Dit keer probeert hij geen familie, maar bevolkingsgroepen bij elkaar te brengen. Want wat hem betreft kopen niet alleen moslims, maar ook ‘Hans en Janneke’ zijn broodjes worst, saucijs, frikandel, bapao en binnenkort ook pizza’s met halal vlees. Door de afnemende populariteit van varkensvlees in het algemeen ziet hij dat al gebeuren.
Aan de basis van zijn product ligt een kruidenrecept dat hij in 2013 met zijn moeder ontwikkelde. Hij werkte toen als salesmedewerker bij broodleverancier Bakkersland, waar een klant hem had gevraagd of hij ook halal saucijzenbroodjes kon leveren. ‘Die bleken we niet te hebben. Deze vraag bleef maar echoën in mijn hoofd. Ik kreeg het idee om het zelf te gaan maken. Maar dan worstenbrood, want dat eten we hier in Den Bosch.’ Voor wie het niet weet: saucijzenbrood is van bladerdeeg en worstenbrood van brooddeeg.
'In onze cultuur hoort eten bij een meeting'
Halal
Met een slager en een bakker uit de regio maakte hij in 2014 zijn eerste vijfhonderd halal worstenbroodjes. Zoals je van warme broodjes mag verwachten, vlogen ze over de toonbank. De vraag nam toe. Maar voor de slager, die handmatig ieder worstje voorzag van kruiden, was het lastig om de smaak consistent te houden. Daarop nam Ahmed contact op met Verstegen, marktleider op het gebied van kruiden en specerijen.
Hoe kreeg je Verstegen zover om samen een nieuw product te ontwikkelen?
‘Ik belde ze gewoon op. Ik zei tegen die vertegenwoordiger: ‘Hé hallo, ik ben Kadir en ik wil graag worstenbroodjes maken. Ik ga ooit heel groot worden en jij gaat me helpen.’ Cees Peterse heette die vertegenwoordiger. Op de een of andere manier had hij sympathie voor me, want hij besloot dit product te ontwikkelen met mij, een speler zonder omzet, met alleen een idee.’
Samen met zijn moeder zocht Ahmed bij Verstegen naar de juiste hoeveelheden kruiden en specerijen. ‘Veel proeven. Een beetje van dit erbij, een beetje minder daarvan. Het duurde bijna twee jaar voordat we de smaak helemaal goed hadden’, vertelt hij terwijl hij twee opgewarmde worstenbroodjes opdient. ‘In onze cultuur hoort eten bij een meeting. Bij mij staan er dan worstenbroodjes op tafel.’