Beste Lilianne Ploumen, het partijprogramma van de Partij van de Arbeid (PvdA) lag er al toen jij de fakkel overnam van Lodewijk Asscher. En net als jij zelf, zit het partijprogramma van de PvdA vol met ambities. Daar houden ondernemers van. Maar we zijn het niet altijd eens over hoe we die ambities vervolgens waarmaken.
Een eerlijker en fatsoenlijker Nederland. Dat is de titel van jullie ruim 100-tellende verkiezingsprogramma. En er worden gelijk spijkers met koppen geslagen: de coronacrisis laat zien dat er werk aan de winkel is in Nederland. Net als wij streven jullie naar het tillen van Nederland naar een volgend plan. Dat gaat alleen maar door te investeren in infrastructuur, in onderzoek, onderwijs en in innovatie. Gelukkig zijn jullie daarin ook ambitieus. En hechten jullie – net als wij – belang aan stabiliteit en een sterk Europa.
Verkiezingsprogramma's langs de meetlat van ondernemersIn de aanloop naar de verkiezingen van 17 maart analyseert opinieblad Forum de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen die nu een coalitie vormen en de volgens de peilingen andere grootste partijen: VVD, D66, CDA en CU en PvdA, GroenLinks, SP en PVV. Volg de wekelijkse serie via www.vno-ncw.nl/forum
Toch vallen er ook nog wel wat verbeterpunten te noemen, vinden ondernemers. Zo zijn wij ook voor een klimaatneutraal Nederland, maar willen dat op een andere manier bereiken dan jullie. Dat geldt net zo goed voor sociaal ondernemerschap en voor de aanpak van ondermijning.
Drie goede plannen uit het verkiezingsprogramma van de PvdA:
1. Investeren, investeren, investeren
De PvdA wil investeren, dat is wel duidelijk. Het woord zelf komt maar liefst meer dan honderd keer voor in jullie programma. Investeren in innovatie, onderzoek en infrastructuur. Goed plan: ondernemers willen heel graag de overheid als actieve investeringspartner. Willen we echte vooruitgang met nieuwe technologie bereiken, schrijft de partij, dan kunnen we dit niet overlaten aan de markt. Inderdaad, er zijn genoeg bedrijven die staan te springen om technologische oplossingen te leveren, maar ze kunnen het vaak niet alleen. Investeringen moeten volgens de PvdA gedaan worden in watermanagement, voedselzekerheid, schone energie, zorg en kunstmatige intelligentie. Daar zijn ondernemers het helemaal mee eens en daar worden ze dan ook graag bij betrokken. De partij is van plan om alle regio's aan bod te laten komen. Zo moeten er meer goede internationale treinverbindingen komen van Limburg naar België en Duitsland, een snelle en schone verbinding tussen Amsterdam en Almere, en moet de Lelylijn worden aangelegd. Ook moet er in het noorden stevig geïnvesteerd worden in waterstof. Kom maar op, zeggen ondernemers.
Investeren om de crisis uit te komen? Goed idee: deze projecten kunnen dat goed gebruiken
2. Meer aandacht voor jong vakmanschap
Wij roepen het al jaren: studenten die tot lasser, monteur of verpleegkundige worden opgeleid, zijn onmisbaar. Ondernemers steken in het opleiden van deze mensen veel geld en tijd, terwijl ze daar maar mondjesmaat voor gecompenseerd worden, bijvoorbeeld in de vorm van de subsidie praktijkleren. Het is dan ook positief dat de PvdA meer geld wil uittrekken voor bbl-opleidingen, waarbij studenten vier dagen per week het vak leren bij een ondernemer en een dag in de week naar school gaan. Sowieso is meer waardering voor vakmanschap een must, omdat onze samenleving deze vakmensen van het mbo hard nodig heeft. Ook is het een goed idee om samen, onderwijs en het bedrijfsleven, te gaan kijken waar én hoe het mbo-onderwijs nog beter kan.
Lees ook: waarom de subsidie praktijkleren voor ondernemers heel belangrijk is
3. Van werk naar werk moet de norm worden
Een fijne baan bij een werkgever, dat gunt de PvdA alle Nederlanders. Kortom: werkzekerheid. Bij werkverlies snel kunnen overstappen naar een andere baan, in plaats van terechtkomen in een uitkering. Dat laatste willen werkenden niet, maar werkgevers – die staan te springen om personeel – ook niet. Daarom moet werkloosheid niet langer een individueel risico zijn, vindt de partij, maar een gedeelde verantwoordelijkheid. Dat willen ook ondernemers: er zou een infrastructuur moeten komen die mensen naar nieuw werk helpt in tekortsectoren, nog voordat ze werkloos worden. Mét een leerrekening, waar overheid, bedrijven en werknemers gezamenlijk in investeren, vinden ondernemers. De PvdA wil scholing alleen bij de werkgever neerleggen, maar het is juist goed om te beseffen dat werknemers daar zelf ook verantwoordelijk voor zijn. En net als ondernemers, wil de PvdA dat arbeidscontracten veel minder complex worden. En een eind maken aan problemen bij het gebruik van verschillende contractvormen. Ja, er zijn nuanceverschillen tussen de partij en wat ondernemers graag zien, maar de gedeelde boodschap is duidelijk: van werk naar werk moet de norm worden.
Lees ook dit interview met hoogleraar Ton Wilthagen: 'De arbeidsmarkt heeft een drastische make-over nodig'
Het artikel gaat verder na de foto