Zonder astronaut, raket en satellieten, zouden we geen gps kennen, geen nauwkeurige weervoorspellingen, en niets weten over het gat in de ozonlaag. Nederlandse bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de bouw van deze raketten én de ruimtevaart.
André Kuipers trekt tegenwoordig volle zalen met zijn ruimtevaartshow. Nederlands tweede astronaut in de ruimte – na Wubbo Ockels – vertelt zijn publiek hoe het is, een raketlancering meemaken, en om langs sterren en planeten te vliegen. De ruimte spreekt sowieso tot de verbeelding. Hoeveel Hollywoodfilms zijn er wel niet gemaakt over heroïsche ruimtereizen, landingen op onbekende planeten, en leven op Mars?
De praktijk is meer down to earth. Raketten worden vooral gebruikt om satellieten en ruimtevaartuigen de ruimte in te schieten. Weer- en communicatiesatellieten, en instrumenten om de aarde in de gaten te houden, de atmosfeer, veranderingen in de oceaanstromen. Het Europese navigatiesysteem Galileo, waarbij in 2020 dertig satellieten bijna 24.000 kilometer boven de aarde draaien, zorgt ervoor dat onze gps goed werkt. De waarnemingen van Europese weersatelliet Meteosat zien we dagelijks op televisie. De vorig jaar gelanceerde satelliet Sentinel-5P brengt luchtvervuiling tot in detail in kaart.
De Nederlandse rol voor de ruimtevaart
Dit zou allemaal niet mogelijk zijn zonder Nederlandse input. Nederland is misschien wel klein, maar levert een enorme bijdrage aan de – Europese - ruimtevaart. Geen enkele Europese raket en astronaut gaat de ruimte in zonder Nederlandse technologie aan boord. De ondernemingen in de Nederlandse ruimtevaartsector genereren jaarlijks een toegevoegde waarde van 600 miljoen euro en bieden werkgelegenheid aan 7.000 – vaak hoog opgeleide – werknemers. De grootste vestiging van de European Space Agency (ESA) is in ons land te vinden: het technologische centrum ESTEC, gevestigd in Noordwijk. Dat geeft glans aan het innovatieve karakter van Nederland. Andere sectoren maken gebruik van de technologieën die in de ruimtevaartbranche zijn ontwikkeld. Het gaat om bijvoorbeeld materialen, robotisering, werkmethoden en zonnecellen. Zo maken orthodontisten beugels met geheugenlegeringen: slimme, elastische metalen, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor automatische schakelaars binnen de ruimtevaart. Chipmachinefabrikant ASML maakt gebruik van technologische kennis uit de Nederlandse ruimtevaartsector. Bovendien draagt de Nederlandse ruimtevaart bij aan de populariteit van bètastudies.
Tijd voor een beetje ruimteporno… nou ja, zo noemen ruimtevaartliefhebbers dat toch?
Voor wie de illustratie groter wil zien: onderaan dit artikel staat een link een printvriendelijke versie