Geef startups ruimte om te groeien

19-11-2015

Wat zou het mooi zijn als elke Nederlandse startup uit zou groeien tot de nieuwe TomTom of Booking.com. Dan zou Nederland er met gemak tienduizenden banen bij krijgen, innovaties zouden floreren en onze welvaart zou door het dak gaan. Helaas is de realiteit wat minder utopisch. Ja, Nederland doet het goed als het gaat om innovatieve startups. Maar uitgroeien tot grote bedrijven? Dat gebeurt nog niet vaak genoeg.

Nederland moet daar meer ruimte voor creëren. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de dga in een startup zichzelf een lager salaris mag geven en door investeringen in durfkapitaal aantrekkelijker te maken. Dat kapitaal is broodnodig voor startups om veel sneller dan nu op te schalen.

En verbeter ook de regelgeving rond faillissementen, zodat het makkelijker is voor startups om door te starten. Ook onze mindset daarbij moet anders. Falen, opstaan en doorgaan na faillissement moet normaler worden, zoals dat het geval is in de Verenigde Staten. En laat startups veel makkelijker dan nu personeel uit het buitenland aannemen.

Ook de overheid kan actiever inzetten op doorgroei van startups. Treed op als launching customer en stimuleer innovatief aanbesteden en inkopen. Dat draagt niet alleen bij aan het oplossen van de maatschappelijke problemen waarmee veel startups zich bezighouden, maar zorgt er ook voor dat jonge bedrijven hun productie makkelijker kunnen opschalen. Laat het kabinet een voorbeeld nemen aan Engeland waar startups actief worden uitgenodigd bij overheden om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

Onze ecosysteem voor startups is één van de beste ter wereld. Maar na de startup, komt de scale-up. En daar kan Nederland zichzelf sterk verbeteren.