Beste Wopke Hoekstra, je wilt dat we meer samen doen. En de komende vijf jaren werken aan een krachtig herstel van de economie. Met de nadruk op innovatie en duurzaamheid. Wat betekent dat voor ondernemers?
Je hebt eind vorig jaar het stokje overgenomen van Hugo de Jonge als lijsttrekker. Onder hem was de verkiezingsslogan 'Zorg voor elkaar', jij kiest voor 'Nu Doorpakken' en net als De Jonge wil je 'de mouwen opstropen' om de economie weer op te bouwen en deze 'duurzaam, innovatief en toekomstbestendig te maken'. Het moet leiden tot een 'eerlijke economie'. Een goed uitgangspunt, daar zetten wij ons ook voor in.
Verkiezingsprogramma's langs de meetlat van ondernemersIn de aanloop naar de verkiezingen van 17 maart analyseert opinieblad Forum de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen die nu een coalitie vormen en de volgens de peilingen andere grootste partijen: VVD, D66, CDA en CU en PvdA, GroenLinks, SP en PVV. Volg de wekelijkse serie via www.vno-ncw.nl/forum
Jullie zeggen stevig te gaan investeren op alle niveaus – van startups tot grote bedrijven – om uit de coronacrisis te komen. We steunen de belofte van een omvangrijk herstel- en innovatiepakket en de focus op wonen, wegen en innovatie, zoals het plan voor één miljoen huizen erbij in 10 jaar om de schrijnende woningnood aan te pakken. Jullie stellen dat de problemen helaas zó groot en zó talrijk zijn, dat het CDA niet alles tot drie decimalen achter de komma kan uitrekenen en vooral de keuzes wil aangeven. We zetten een paar goede én minder goede keuzes van je op een rijtje:
Drie goede plannen van het CDA…
1. Verlos ons van de regeldruk
Het is een oud probleem en tegelijkertijd een actueel probleem: de regeldruk. We lezen niets liever dan dat jullie daar de ondernemers bij willen helpen. Bijvoorbeeld door een dedicated person aan te wijzen bij de Belastingdienst die mkb'ers, startups, scale-ups en familiebedrijven door vaak lastige regels en procedures moet loodsen.
Die afkeer van te veel regels zien we gelukkig ook als het gaat om Europa. In de definitieve versie van jullie programma melden jullie zelfs de introductie van het principe 'Een regel erbij is een regel eraf'. Supergoed. Nog eentje: zakelijke bankrekeningen moeten makkelijker kunnen worden geopend en 'regels rond toeslagen en heffingen' maak je een stuk eenvoudiger. Daar gaan ondernemersharten sneller van kloppen natuurlijk. We zien graag extra doelstellingen om de regeldruk ook daadwerkelijk te verminderen, vooral voor kleine werkgevers. Het is een uitdaging, want het probleem speelt al jaren en niemand heeft tot nog toe bewezen paarse krokodillen te kunnen verslaan.
Minder regeltjes voor ondernemers? Lees waarom wij daar ook voor zijn.
2. Een sterk Europa
Het CDA hecht ook een sterk Europa, zeggen jullie. Zeker, bij een goed functionerend Europees verband zijn ook Nederlandse ondernemers gebaat. Zeker als, zoals voorgesteld, Europese aanbestedingen vaker ten goede kunnen komen aan Nederlandse bedrijven. Jullie verwoorden het goed als jullie schrijven: 'Europa zal vaker dan voorheen als wereldspeler op eigen kracht haar positie moeten bepalen om de Europese manier van leven en onze veiligheid en welvaart te beschermen. (…) Het Nederlands belang ligt in een sterk Europees blok dat in de wereld een rol van betekenis kan spelen en dingen gedaan krijgt.'
Jullie zeggen ook een Made in Europe-strategie te ontwikkelen om de levering van vitale producten en diensten in de maakindustrie, zorg, agrifood en (defensie)technologie veilig te stellen. Prima, maar nog belangrijker is het dat Europa – met z’n open economie, een groot goed – werkt aan het weerbaarder maken van de sectoren die je noemt. Meer publieke en private investeringen zijn nodig, de Europese strategie zou deze los moeten trekken.
Oh, en let op dat het niet té protectionistisch wordt met jullie voorgestelde Protected by Europe-strategie. Daarmee willen jullie 'voorkomen dat vitale sectoren en diensten als havens, landbouwgrond of de productie van medicijnen in buitenlandse handen vallen'. Brussel werkt hard aan instrumenten om minder afhankelijk te zijn van derde landen en buitenlandse investeerders te screenen op hun intenties. Dat is een goede zaak, Europa moet niet naïef zijn als het gaat om bijvoorbeeld investeringen van buiten de EU in havens en vliegvelden en overnames in vitale sectoren.
Weten wat wij belangrijk vinden voor de EU? We hebben alle prioriteiten op een rijtje gezet.
3. Innovatie in de zorg
Innovatie, we tellen dat woord ruim 50 keer in het programma. En vernieuwing is ons ook lief. Niet in de laatste plaats in de zorg. We lezen bij jullie dat jullie 'voluit de innovatie in de zorg stimuleren. Nieuwe behandelingen, videoconsults met je arts en het gebruik van data en nieuwe technologie bieden heel veel nieuwe mogelijkheden om de zorg voor patiënten te verbeteren, het werk van professionals te ondersteunen en kosten te besparen'. Helemaal waar, in corona heeft de digitalisering van zorg (en onderwijs) een grote sprong gemaakt: tijdens de lockdowns kon niet-coronazorg doorgang vinden via bijvoorbeeld beeldbellen. De grote uitdaging in ons decentrale zorgstelsel is vooral hoe we goed gebleken (digitale) zorg sneller tot de landelijke praktijk maken.
We zien dan ook graag dat bij zorgopleidingen de nachtverpleegkundige, de huisarts of oncoloog beter wordt voorbereid op de ingrijpende gevolgen die digitalisering nu al heeft op de aard van hun werk. Daarmee wordt brede toepassing van innovatie en arbeidsbesparende technologie sneller vanzelfsprekend, zodat de potentie daarvan de komende jaren in de Nederlandse gezondheidszorg wordt gerealiseerd.
Verdere digitalisering in de zorg is een goede ontwikkeling. Lees maar waarom we daar overtuigd van zijn.
Het artikel gaat na de foto verder