Fate Basit: 'Mijn ouders hebben zoveel opgegeven'

23-04-2024

Ondernemerschap zit misschien niet in de familie van Fate Basit, maar aanpassingsvermogen en veerkracht wel. ‘Tegenslagen en onzekerheid horen erbij’, zegt de IT-ondernemer.

 

‘Toen ik op de havo zat, ben ik heel pragmatisch naar mijn vervolgstudie gaan kijken. Ik heb letterlijk gezocht naar de top tien van meest verdienende beroepen. Heel doelgericht. Dat heeft veel met mijn jeugd te maken. Ik kom uit een fijn gezin, maar geld was altijd een issue. Op mijn zesde ben ik met mijn familie uit Pakistan naar Nederland gekomen om hier een nieuw leven op te bouwen. Na vijf jaar dwalen zijn we in Nunspeet terechtgekomen. Mijn ouders wonen daar nog steeds. Het werd informatica op Hogeschool Windesheim, maar ik wist al vanaf dag één: dit is niet mijn eindstation. Later volgde de studie Ict in Business in Leiden, dat paste perfect. 

VeerkrachtVeel ondernemers weten hoe het is om te vallen en toch weer op te staan. In de serie Veerkracht laten we deze ondernemers aan het woord. Wat maakten zij mee en hoe kwamen ze hier sterker uit?‘Na het hbo heb ik met vier jongens it-bedrijf Sycade opgericht. Veel geleerd, veel meegemaakt. Maar vijf kapiteins op één schip bleek lastig. Vorig jaar mei besloot ik na twaalf jaar afscheid te nemen en voor mezelf te beginnen. Dat is Array1 geworden. Een hele grote twist. Maar hoewel het afscheid nemen lastig was, heeft het me waardevolle lessen gebracht en de deur geopend naar nieuwe mogelijkheden. Aanpassingsvermogen en kunnen doorzetten is zo belangrijk als ondernemer. Dat is veerkracht. En dat zit zeker in onze familie. Mijn ouders hebben zoveel opgegeven om hun kinderen een betere toekomst te geven. ‘We zijn nu in een land waar je naar school kunt, ik wil geen excuses horen’, zei mijn moeder altijd.’

‘Tegenslagen en onzekerheid horen erbij’, zegt de IT-ondernemer Fate Basit
‘Tegenslagen en onzekerheid horen erbij’, zegt de IT-ondernemer Fate Basit

Ik kom veel in het buitenland. Dat geeft een bredere kijk op de wereld. In 2018 heb ik een bedrijf in Islamabad, in Pakistan opgezet. Mijn zwager werkte daar ook in de it, dus de contacten waren er al. Er werken inmiddels vijfenveertig mensen. Er wordt vaak heel negatief gedaan over zusterbedrijven aan de andere kant van de wereld maar het mes snijdt aan twee kanten.

 

‘Onze medewerkers geven bloed aan het ziekenhuis om de hoek’

 

Wij kunnen onze klanten aantrekkelijke prijzen bieden en tegelijkertijd deel ik mijn kennis met het talent daar. Ik sponsor er ook een woning van SOS Kinderdorpen, daar wonen nu zes kinderen. Onze medewerkers geven bloed aan het ziekenhuis om de hoek. Hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik het vind om iets terug te doen, om impact te maken, zoals mijn vader altijd zegt: ’Impact maken is niet de volume van je stem, maar de echo van je daden.’ 

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.