Iedereen heeft het erover: bitcoins. Maar wat als je de sleutel tot je digitale wallet kwijt bent? Plus 6 andere nadelen die allemaal aan betalen met bitcoins zitten. Een must read voor iedereen die wil investeren in bitcoins.
De believers weten het: bitcoin wordt het alternatief voor het ‘analoge’ financiële systeem met euro’s en dollars. En als het niet bitcoin is, dan is het wel een andere cryptocurrency die het bestaande systeem gaat ontwrichten. Maar klopt dat eigenlijk wel? Wordt betalen met bitcoins hetzelfde als betalen met bijvoorbeeld euro's?
Wat is een bitcoin eigenlijk waard?Wat de gek ervoor geeft, op dit moment ruim 15.000 euro (twee jaar geleden was dat nog 270 euro). Is dat een probleem? Niet per se, zegt ING-econoom Teunis Brosens. De bank publiceert vandaag (18 december) Brosens' analyse over bitcoin. Lees hier de pdf.
Bitcoin-‘munten’ zijn stukjes code die door computernetwerken bij elkaar gezocht worden. Het probleem van de waardebepaling is dat bitcoin zelf geen waarde genereert. Een aandeel is nog verbonden met een bedrijf dat iets produceert of levert, een munt hangt aan een land dat een bepaald bruto nationaal product heeft. De waarde van bitcoin zit in de verwachting dat bitcoins in de toekomst nodig zijn in een echt betaalsysteem.
Betalen met bitcoins? 'Het is vooral een belegging'
Dat ongrijpbare is op zich geen probleem, vindt ING-econoom Teunis Brosens. ‘Een schilderij heeft hetzelfde, daar worden ook recordbedragen voor betaald en dat is niet echt een probleem.’ Maar zoals je ook geen auto koopt met twee schilderijen onder de arm en hoopt een beeldje als wisselgeld te krijgen, zo wordt bitcoin waarschijnlijk ook geen betaalmiddel, verwacht Brosens. ‘Geld is bedoeld om van hand tot hand te gaan als ruilmiddel om dingen te kopen’, legt hij uit. ‘Bitcoin-strategen beschouwen de cryptomunt als HODL, Hold On for your Dear Life. Een belegging dus. En ga je coins vooral niet verkopen, want dan verpest je de markt. Dat is natuurlijk heel wat anders dan een munt.'
'Bitcoin een bubble? Nou ja, in elk geval een hype'
De vraag of bitcoin een bubble is, is daarom ook moeilijk te beantwoorden. Volgens Jamie Dimon van de Amerikaanse bank J.P. Morgan is het in elk geval een hype. ‘Laten we niet overdrijven’, zei hij onlangs. ‘Alleen al bij onze bank gaat er dagelijks voor 6 biljoen (een 6 met 12 nullen) dollar aan transacties om. In bitcoin wordt op een dag voor 3,5 miljard dollar verhandeld.’
En dan zitten er ook nogal wat nadelen aan betalen met bitcoins. We zetten er 7 op een rijtje:
Nadeel #1
Betalen met bitcoins kan eigenlijk niet
Nog even los van de vraag hoe je in bitcoins een pizza wilt kopen van 7,50 euro (hoe noem je eigenlijk 7,50/15.000 van 1 bitcoin?), je wilt niet steeds een andere wisselkoers hanteren. Niet als consument en niet als bedrijf. De niet-meer-zo-jongeren onder ons kennen het gevoel nog wel van na de invoering van de euro: hoeveel is dat in guldens? Doodmoe werd je ervan. De administratie die je je ermee op de hals haalt is enorm. Als gimmick is betalen met bitcoins leuk – een nieuwe BMW voor 4 bitcoins – maar in de supermarkt is betalen met bitcoins een ramp.
Nadeel #2
Transacties met bitcoins zijn nogal duur in de praktijk
Een bitcointransactie is erg duur en wordt steeds duurder. Begin dit jaar waren de kosten nog iets minder dan 1 dollar, nu betaal je al rond de 20 dollar per transactie. Volgens ING-econoom Brosens kost elke aparte bitcointransactie net zoveel als 200 wasbeurten (en 2.000 keer meer dan een visa-transactie) of het maandverbruik aan elektriciteit van een gemiddeld huishouden. Zo wordt je pizza wel heel duur. Het mijnen (dat wil zeggen: het maken van nieuwe) van bitcoins is helemaal een aanslag. In China – en niet alleen daar – staan serverparken continu te draaien om nieuwe digitale bitcoincodes te ontdekken. Het stroomverbruik dat daarvoor nodig is, is enorm.
Elke bitcointransactie kost net zoveel als 200 wasbeurten
Nadeel #3
De koersschommelingen bij betalen met bitcoins zijn enorm
Op een dag kan de koers van de bitcoin zomaar 10 procent omhoog of omlaag gaan. Dat scheelt in de echte wereld al gauw een paar duizend euro. Welke prijs ga je rekenen of wat ga je betalen? Er is geen serieus betaalmiddel waarvan de schommelingen ook maar in de buurt komen van bitcoin. Er zijn wallet-bedrijven – tussenpersonen waar je je bitcoins kunt stallen – geweest die bij De Nederlandsche Bank (DNB) een bankvergunning hebben aangevraagd, maar juist vanwege die grote schommelingen wilde DNB daar niet aan. Bitcoin-gelovigen zeggen dat die schommelingen op den duur minder zullen worden als veel meer mensen meedoen. Maar your guess is in dit geval as good as mine.