Hoe is het als de helft van je werknemers een lichamelijke of psychische beperking heeft? Best normaal, ondervond directeur Bas Wijbenga van schoonmaak- en groenbedrijf Vebego. Of heeft ’t ook zijn uitdagingen?
Ruim twaalf jaar geleden kwam Bas Wijbenga voor een professionele kennismaking langs bij Vebego. Daar ontmoette hij een dame die door het verlies van een familielid te maken kreeg met psychische problemen en er letterlijk alleen voor kwam te staan. Bij Vebego had ze de draad weer opgepakt, en daarmee ook die van haar sociale- en familieleven. Gegrepen door dit soort persoonlijke verhalen en het daaruit voortvloeiende besef dat ieder mens op een zijspoor kan belanden, besloot Wijbenga zijn corporate verleden bij Philips, KPN en Vodafone achter zich te laten en te blijven bij dit familiebedrijf.
'Ieder mens kan op een zijspoor belanden'
Vebego’s groenbedrijven tellen ongeveer duizend medewerkers, waarvan ongeveer de helft grote moeite heeft met het vinden van een ‘normale’ baan vanwege een lichamelijke of psychische beperking. Bij Vebego bedenken, maken en onderhouden ze groen voor gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties. Ook jongeren uit het praktijkonderwijs zie je er veel.
Vebego wil iedereen werk geven dat past bij hun kwaliteiten, zegt Wijbenga. ‘Het gaat om hele loyale en gemotiveerde mensen die echt hun uiterste best doen. Dan accepteer je ook dat ze soms wat meer tijd nodig hebben, of behoefte hebben aan wat extra hulp. Eenmaal bij ons halen veel collega’s hun pensioen.’