Agnes van Daal (Achmea Foundation) wil de wereld een beetje mooier maken

22-09-2022

Als directeur van de Achmea Foundation zet Agnes van Daal zich in voor projecten in Sub-Sahara Afrika en sociale projecten binnen Nederland. Ze wil 'de wereld een beetje mooier maken.' Hoe doet ze dat?

 

Een Ghanees taxibedrijf, gerund voor en door vrouwen, wil graag een hr-afdeling opzetten, maar heeft zelf de expertise niet in huis. En dus vliegt Nederlandse verzekeraar Achmea een hr-expert in om de Ghanese ondernemers op weg te helpen. En die is niet de enige: per jaar gaan zo’n 35 Achmea-medewerkers een week of twee naar een organisatie in Afrika om een opdracht uit te voeren. Zo ook Achmea Foundation-directeur Agnes van Daal: zij was laatst nog in Ghana, waar ze lopende projecten bezocht van PharmAccess in een plattelandsziekenhuis en van Solidaridad op een palmolieplantage.

 

Hollandse appeltaart

Van Daal vertelt haar verhaal op het Achmea-hoofdkantoor in Zeist, omringd door bos en vrijstaande villa’s. Ze werkt al 32 jaar voor Achmea, waarbij ze de laatste vijftien jaar IT functies heeft vervuld. Toen ze twee jaar geleden vijftig werd, was het na twaalf privéreizen naar verschillende landen in Afrika meer dan ooit tijd voor bezinning. Nu concentreert ze zich als directeur van de Achmea Foundation vooral op het continent dat haar deed inzien hoe goed wij het hier in het Westen hebben.

 

'Je zag hem helemaal opfleuren'

 

Maar om dat in te zien hoef je eigenlijk de grens niet eens over, vertelt Van Daal. Want óók in Nederland zet ze zich in. Bijvoorbeeld met het platform Voor Elkaar, een soort Marktplaats waarop Achmea-medewerkers zelf maatschappelijke initiatieven kunnen plaatsen. Aan het langlopende project Mentorschap voor Vluchtelingen deed Van Daal vorig jaar zelf mee. 'Ik mocht de Turkse IT-expert Ufuk begeleiden, die drie jaar geleden met zijn vrouw naar Nederland vluchtte. Die twee hoogopgeleide mensen gingen van het ene naar het andere asielzoekerscentrum en Ufuk zocht tevergeefs een baan.' Totdat Van Daal een LinkedIn-oproep voor hem postte. ‘Binnen een week had hij tien gesprekken. Je zag hem helemaal opfleuren.’ Van Daals officiële mentorschap is allang afgelopen, want Ufuk heeft een betaalde baan gevonden. Maar er is nog steeds warm contact. 'Mijn man heeft laatst nog appeltaart voor ze gebakken; lekker Hollands. Er is echt een vriendschap uit ontstaan.'

Stijn van Kreij (initiatiefnemer Butterfly Effect), Agnes van Daal (Directeur Achmea Foundation), Judith van Putten (vrijwilliger en huurder tiny house) en Ton Jonkergouw (client van Cello en bewoner van de Binckhorst)
Stijn van Kreij (initiatiefnemer Butterfly Effect), Agnes van Daal (Directeur Achmea Foundation), Judith van Putten (vrijwilliger en huurder tiny house) en Ton Jonkergouw (client van Cello en bewoner van de Binckhorst)
Foto: Mark Horn

De onafhankelijke Achmea Foundation bestaat uit welgeteld drie mensen maar werkt veel samen met Achmea, dat zo’n 14.000 medewerkers heeft. Jaarlijks krijgt de stichting 0,5 procent van de winst die Achmea maakt. De stichting heeft vierentwintig lopende projecten in sub-Sahara Afrika waar Nederlandse NGOs bij betrokken zijn en steunt deze organisaties met donaties, leningen en kennis. Die steun stoelt op een weldoordachte strategie. Van Daal: 'We kijken altijd of er een businesscase achter zit. Zodat zo’n project wanneer de financiering ophoudt, zelfstandig als sociale onderneming verder kan gaan.'

 

Absolute droombaan

Datzelfde principe geldt voor Nederlandse projecten. Zo ondersteunt de stichting jaarlijks acht geselecteerde kandidaten met zes maanden gratis training en toegang tot Achmea’s kennis en netwerk. Het thema van dit jaar was gezond en duurzaam wonen voor iedereen. Een van de deelnemers was Butterfly Effect, een organisatie die tiny houses verhuurt aan mensen die vrijwilligerswerk doen voor bewoners van zorglocaties. Zo bestrijdt Butterfly Effect tegelijkertijd de woningnood én het personeelstekort in de zorg, is het idee. Op zorglocatie de Binckhorst van Cello in Rosmalen bijvoorbeeld wonen tweehonderd mensen met een beperking. Drie tiny houses worden bewoond door vrijwilligers. Ondernemer en voormalig Cello-innovatiemanager Stijn van Kreij startte Butterfly Effect na de succesvolle realisatie van het Binckhorst-project in 2018. Butterfly Effect bouwt inmiddels in heel Nederland vrijwiligerswoningen.

Van Daal heeft haar 'absolute droombaan' gevonden. 'Ik ben niet naïef hè, ik weet wel dat wat de Foundation doet een druppel op een gloeiende plaat is. Maar als we met z’n allen druppeltjes maken, maken we de wereld ook al veel mooier.'

#OndernemenvoorNLSoms lijkt het of ondernemers zich alleen bezighouden met het runnen van het bedrijf en omzet draaien. In de praktijk doen ze veel meer dan dat. Ze zetten zich in voor een sociaal bedrijf, een groene omgeving of het opruimen van zwerfafval. In de serie #OndernemenvoorNL zoekt Opinieblad Forum die ondernemers op met de vraag wat ze drijft? En waarom zij vinden dat ze ook (mede)verantwoordelijk zijn voor hun omgeving. Vorige keer Bas Wijbenga (Vebego) over de inzet van zijn bedrijf voor mensen met een lichamelijke of psychische beperking. Deze keer komt Agnes van Daal (Achmea Foundation) aan het woord over haar 'absolute droombaan'. 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.