Het lijkt alsof de hele wereld opgelucht adem haalde toen Joe Biden werd gekozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Maar is het echt halleluja met deze Democraat, of hebben ondernemers ook wat van hem te vrezen? Dit zijn vier goede en twee slechte ideeën van de nieuwe president elect.
Hier houden ondernemers wel van:
1. Samen de schouders onder het Klimaatakkoord
Op dag nadat de Amerikanen naar de stembus gingen, stapten de Verenigde Staten officieel uit het Klimaatakkoord van Parijs. Trump zag de overeenkomst uit 2015 als een slechte deal voor Amerika en als ondermijning van de gas- en olie-industrie. Klimaatverandering zou bedacht zijn door de Chinezen om de Amerikaanse maakindustrie een loer te draaien, aldus Trump op Twitter.
Het Clean Power Plan van Obama, dat inzette op de verschuiving naar schone en duurzame energie, vond Trump niks. Biden gaat daar verandering in brengen. De eerste stap is natuurlijk weer het aansluiten van Amerika bij het Klimaatakkoord. En dat is nog maar het begin. Biden belooft verder 'historische investeringen' te willen doen in energie-innovatie en de ontwikkeling van schone energietechnologie aan te jagen on a scale well beyond the Apollo programme. U weet wel: dat programma dat zorgde voor de eerste mensen op de maan in 1969.
Biden is van plan om maar liefst 2000 miljard te investeren in clean tech, wat dan bovendien moet zorgen voor een opleving van de Amerikaanse economie en moet zorgen voor banen die sneuvelen in de fossiele-energiesector. Als Bidens plan werkt, komt in 2035 alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. In Europa wordt daar ook positief op gereageerd: 'De klimaatcrisis gaat niet om intellectueel eigendom of wie er het eerst is: op dit moment is het alle hens aan dek en moet iedereen zich storten op de uitdagingen.' Dus óók Amerika. Extra fijn voor Nederland én voor Europa: zo hebben Europese bedrijven geen slechtere concurrentiepositie omdat de VS zich niet aan de klimaatafspraken houden.
2. Weer rust en stabiliteit
Trump en de rest van wereld: dat ging maar moeizaam. Hij heeft hier en daar wel vrienden (voornamelijk in autocratische landen), maar bij de WTO kunnen ze hem wel schieten. Dankzij Trump raakten de VS verwikkeld in meerdere handelsoorlogen onder meer met China en Europa die volgens hem good en easy to win waren. Verder wierp hij importbarrières op, bijvoorbeeld op Europees staal en aluminium. Het is moeilijk te ontkennen dat Trump zich op het internationale toneel gedroeg als een olifant in de porseleinkast. Met Joe Biden verandert dat. Alleen al omdat zijn toon anders is dan die van Trump. Maar ook omdat de Democraat veel meer vertrouwen heeft in internationale spelregels, zoals de objectieve geschillenbeslechting van de Wereldhandelsorganisatie
Onderhandelen over een handelsakkoord met de EU ligt ook weer voor de hand met Biden aan het roer. Voor Nederlandse bedrijven is het in elk geval fijn als er niet te pas en te onpas handelsbelemmeringen worden ingevoerd. Vanuit Nederland wordt er jaarlijks voor zo'n 27 miljard geëxporteerd naar de VS. En omgekeerd investeren Amerikaanse bedrijven ook miljarden euro's in de Nederlandse economie. Stabiliteit in z'n algemeenheid is bovendien prettig voor ondernemers, die baat hebben bij zoveel mogelijk rust en zo weinig mogelijk veranderingen op het gebied van handelsbelemmeringen en importtarieven.
3. Investeren in infrastructuur
Zo'n mooi plan van Trump: het aanpakken van Amerikaanse bruggen en wegen. Hij was van plan een groot investeringsfonds op te richten om alle infrastructuur weer op orde te krijgen, maar dat kwam nooit van de grond. Veel is er dus niet veranderd de afgelopen vier jaar. Nu is de beurt aan Biden. Die, wellicht niet zo verrassend, infrastructuur veel breder ziet. Namelijk niet alleen als beton en asfalt, maar vooral als manier om van A naar B te komen.
Hij wil bruggen en wegen aanpakken én ze gelijk smart maken om de veiligheid omhoog te schroeven. Ook het Amerikaanse, niet al te beste, netwerk van treinen wil hij verbeteren. Dat in tegenstelling tot Trump, die meerdere treinverbindingen zonder pardon schrapte. Ook in steden wil Biden aan de slag. Buslijnen moeten beter en 'micro-mobiliteit' opties zoals escooters en fietsen moeten meer aandacht krijgen. Wat dat betreft kunnen Bidens plannen voor infrastructuur en transport ook niet los gezien worden van zijn klimaatplannen. Investeren in openbaar vervoer – dat behalve in grote Amerikaanse steden wel een flinke upgrade kan gebruiken – is daar onderdeel van. Voor ondernemers is goede infrastructuur onontbeerlijk: hoe minder files en oponthoud, hoe beter.
Het artikel gaat na de foto verder