Zaken doen met China? Ja, vanuit onze kracht

12-10-2018

Hoe verhouden we ons tot China? Ik denk niet dat er nog een land of board room in de wereld is waar die vraag níet op tafel ligt. Het is goed dat die vraag gesteld wordt. China is immers een economische grootmacht geworden met verreikende ambities. Een land dat zichzelf in relatief korte tijd opnieuw heeft uitgevonden en daarmee honderden miljoenen mensen uit de armoede heeft getrokken. Maar ook een land dat zichzelf technologisch zó snel ontwikkelt dat het de rest van de wereld af en toe naar adem laat snakken.

 

China als bedreiging

Dus ja, hoe verhouden we ons tot China? De verleiding is groot om China neer te zetten als grote bedreiging waartegen de muren zo snel mogelijk opgetrokken dienen te worden. Van één ding ben ik absoluut overtuigd: de handelsoorlog met China zoals de Amerikaanse president Donald Trump die heeft ontketend, is níet het juiste antwoord.

 

Wij zijn zelf een grootmacht

Wat het antwoord dan wel is? Op de eerste plaats moeten we beseffen dat wijzelf heus geen klein duimpje zijn. Nederland is een fantastisch land en Europa een geweldig continent. Onze bedrijven, ons onderwijs, onze welvaart en onze vrijheid zijn nog altijd van het allerhoogste niveau. Wij zijn zélf een economische en politieke grootmacht om terdege rekening mee te houden.

 

Concreet overleg voeren

Vanuit die positie is het prima mogelijk om goed en concreet overleg te voeren met China over eerlijke en houdbare internationale handel. En om – als het kan, zij aan zij met de VS – goede internationale standaarden af te spreken als het bijvoorbeeld gaat om duurzaamheid en veiligheid. Europa loopt daarmee voorop en heeft de wereld – en dus ook China – wat te bieden.

 

Veel interesse vanuit China

Dat Nederland een economisch powerhouse is waarin de Chinezen veel interesse hebben, blijkt ook uit het hoge bezoek dat we komende week mogen verwelkomen. Als leider van de Nederlandse bedrijvendelegatie zal ik samen met premier Rutte en minister Kaag de Chinese premier Li Keqiang ontvangen. De perfecte gelegenheid om vanuit onze kracht en onze macht tot zaken te komen.

 

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW