Witwassen: aanpakken én voorkomen

20-09-2019

Het is het staartje van de criminele keten. Witwassen vindt plaats als het pand al verhuurd is. Als de wiet al geoogst is. Als het drugsafval al gedumpt is. Als de overlast al geweest is. Dan komt er iemand met een koffertje geld contant een pandje aan de grachtengordel afrekenen. Het beeld dat Pieter Tops en Jan Tromp onlangs schetsten van de Amsterdamse drugscriminaliteit is onthutsend.

 

Witwassen

Een goede aanpak is noodzakelijk. Maar waarom komen de ministers Grapperhaus en Hoekstra dan in hun plan van aanpak Witwassen met een maatregel die vooral goedwillende ondernemers raakt, die de privacy schendt en die criminele activiteiten niet tegenhoudt? Want het ei van Columbus is volgens hen het verbieden van contante betalingen boven de drieduizend euro. En waarom een plan voor het eind van de criminele verdienlijn in plaats van voorkomen dat het zover komt?

 

Contant geld

Het is als het schieten met een kanon op een mug. Lang niet alle cash transacties zijn namelijk verdacht. Soms is contant betalen zelfs noodzakelijk. Het verbod op contante transacties boven de drieduizend euro raakt dus niet alleen criminelen, maar ook ondernemers. Bijvoorbeeld ondernemers die handel drijven met landen waar cash nog heel gewoon is en dat zijn er veel wereldwijd!

 

Witte handel

Sinds het wetsvoorstel van Grapperhaus en Hoekstra is verschenen heb ik tientallen reacties gekregen van brancheverenigingen. Deze leden staan samen voor tienduizenden ondernemers. Ondernemers met een legitieme, witte handel, die nu in gevaar komt door de op zich goede intentie van de ministers.

 

Nee!

Wat, als we ook eens wat aandacht zouden besteden aan het begin van de keten? Makelaars en autoverhuurders vertellen ons over klanten die echt niet met een koffer contanten op de stoep staan. Die gewoon een pandje komen huren, of een auto. En toch… het voelt niet goed. Geen ondernemer wil per ongeluk met een crimineel in zee. Wat te doen?

 

Ik heb een idee. Zou het niet mooi zijn als makelaars, notarissen, vervoerders en al die branches die ongewild criminelen faciliteren in hun bedrijfsvoering, over informatie konden beschikken waardoor ze ‘nee’ kunnen zeggen? 

 

Informatie delen

In Nederland is immers informatie genoeg beschikbaar. We mogen het alleen niet delen. Goede privacybescherming is belangrijk voor gewone burgers, maar criminelen profiteren daar ook van.

 

Of informatie delen helpt voorkomen dat criminelen zoveel geld kunnen vergaren om wit te wassen? Ik denk het wel. We hadden namelijk al zo’n systeem en hoe beperkt ook, het werkte jarenlang uitstekend. De politie was tevreden, makelaars en autoverhuurders waren gelukkig. Tot de korpschef het in 2017 stop moest zetten.

 

Gegevens uitwisselen

Het plan van aanpak Witwassen gaat banken toestaan om onderling gegevens uit te wisselen zodat iemand die bij bank A geweerd is, niet verder kan handelen via bank B. Geef ondernemers ook meer mogelijkheden om informatie uit te wisselen. Met de politie, met ondernemers, met de gemeente. Dan repareren we gezamenlijk de gesprongen waterleiding in plaats van te blijven dweilen.

 

De criminelen zijn al goed georganiseerd. Nu wij nog.