Voor een digitale toekomst moeten we nú aan de slag

22-03-2023

Net als waarschijnlijk heel veel ouders beschuldig ik mijn kinderen er wel eens van dat ze zonder hun mobieltje en gps nergens meer de weg weten te vinden. Eerlijk gezegd is die beschikbaarheid ervan ook voor mij vanzelfsprekend. Maar zo gewoon is dat niet.

 

Miljarden en stabiel beleid nodig

Er worden in ons land door digitale bedrijven miljarden euro’s geïnvesteerd om de zogenoemde digitale infrastructuur die voor zulke voorzieningen nodig is, op het huidige topniveau te houden. Daar zijn enorme private investeringen voor nodig. Wat dan ook helpt is faciliterend, voortvarend en stabiel overheidsbeleid. Bijvoorbeeld door te zorgen dat er op tijd frequentieruimte beschikbaar is voor mobiele communicatie, of door te zorgen dat er ergens ruimte is voor datacenters.

 

En ruimte ook

Veel van onze dagelijkse bezigheden doen we privé en zakelijk graag elektronisch. Denk alleen maar aan thuiswerken. Daar hechten we als samenleving en ook als economie veel waarde aan. Dan is het wel goed te beseffen dat er plek moet zijn voor antennes of uitbreiding van datacenters. En wat de consequentie is, als die er niet is of komt. Dan kan de zogenoemde digitale infrastructuur het groeiend aantal toepassingen die we zelf willen, niet meer bijhouden.

 

Méér digitaliseren is de toekomst

De digitale sector staat voor enorme uitdagingen. Niet alleen is het nodig ver van te voren te investeren voor meer datagebruik, het is ook belangrijk te anticiperen op een veranderende vraag. Lopen we in de nabije toekomst samen met onze makelaar virtueel door onze potentiële nieuwe woning? Rijden er zelfrijdende voertuigen? Niemand die het precies weet, maar een bedrijf kan niet wachten met investeren tot het moment dat dit wel bekend is. Dan loopt het achter de feiten aan.

 

Zorg dat dat ook kan

Het ministerie van Economische Zaken wil voor de zomer de visie voor de digitale infrastructuur opleveren. En dat is belangrijk. Want we hebben economisch beleid, ruimtelijk beleid en duurzaamheidsbeleid nodig dat een eenduidig pakket vormt en rekening houdt met de behoeftes van digitale groei. Want voor we er erg in hebben, zitten we digitaal net zo klem als nu met het elektriciteitsnet.

 

Stijn van Butselaar
Beleidssecretaris Digitalisering