Gecoördineerde Europese actie nodig voor succesvolle energietransitie. ‘De Europese energieprijs is -en blijft- als we niks doen veel hoger dan in de rest van de wereld. Daarom moeten we massaal duurzame productiecapaciteit bijbouwen en dit ondersteunen’.
Oost-Nederland is bescheiden, bijna te bescheiden naar mijn mening. Deze bescheidenheid siert haar, maar het gevolg is dat de regio veel te weinig op de trom slaat over haar indrukwekkende prestaties. De ontwikkeling van ecosystemen in de maakindustrie in de Achterhoek, kunstmatige intelligentie in Twente en hightech en gezondheidszorg in Nijmegen zijn indrukwekkend. En dan is er nog de enorme vooruitgang op het gebied van elektriciteit in Arnhem.
Elektriciteit en energie
Dit bleek ook tijdens de recente Arnhem Electricity Week, een aaneenschakeling van (internationale) congressen en kennissessies over de laatste actualiteiten en innovaties op het gebied van elektriciteit. De regio huisvest al jaren grote spelers als Tennet, Alliander, DNV GL en Kema, maar wist dit nooit echt te benutten. Elektriciteit was simpelweg niet sexy, stroom kwam gewoon uit het stopcontact en innovaties gebeurden elders. Inmiddels weten we beter; elektriciteit is cruciaal voor de energietransitie en om minder afhankelijk te zijn van andere energiebronnen. Leveringszekerheid is al lang niet meer zo vanzelfsprekend als dat het ooit was.
Verbinder en aanjager
Dat realiseerde de regio zich ook toen het bij de oprichting van de Economic Board koos voor een duidelijke focus op de energiesector. De afgelopen jaren sloegen provinciale en regionale overheden, onderwijs en bedrijfsleven de handen ineen om een ecosysteem te creëren dat bedrijven, financiën en talent aantrekt. De oprichting van Connectr als verbinder en aanjager, de vestiging van het test- en ontwikkelcentrum voor slimme laadinfrastructuur ElaadNL, de creatie van shared facilities voor batterijopslag en transport, en de focus van diverse bedrijventerreinen op ondernemingen uit de energiesector, zorgden voor een – toepasselijke – stroomversnelling.
Europees kenniscentrum
Sterker nog, met bedrijven als Allego maar ook start ups als Floading, Hedgehog en Milence heeft Arnhem zich ontwikkeld tot Europese hoofdstad op het gebied van laadinfrastructuur. Tel daarbij de legio scale-ups op die zich bezighouden met de opslag van stroom en de intensieve samenwerking met de drie technische universiteiten, de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en het ROC, en het is niet verrassend dat tijdens de Electricity Week werd aangekondigd dat de regio nu van plan is om ook het Europees kennis- en innovatiecentrum voor netcongestie te vestigen.
Oost-Nederland herbergt talloze verborgen parels met de ambitie én zeker de potentie om een enorme bijdrage in Nederland en Europa te leveren. Het is hoog tijd om deze parels zichtbaar te maken en verder te ontwikkelen.
Marcel Hielkema
voorzitter VNO-NCW Midden