Toon daadkracht bij energietransitie en andere uitdagingen

10-12-2021

In Den Haag zien we bijna dagelijks hoe het misgaat: Kamerleden die zich verliezen in incidentenpolitiek. Ze reageren op ophef in de media en spreken woorden uit die als daden moeten klinken. Dat leidt tot irritatie, niet alleen bij mij. Want we have bigger fish to fry. Kleine zaken worden groot gemaakt en we verliezen de echt grote zaken uit het oog. Denk aan de energietransitie, het klimaat, de arbeidsmarkt, het woningtekort en onze geopolitieke positie. 

 

Toon echte daadkracht bij energietransitie en andere maatschappelijke uitdagingen

Hoe belangrijk de juiste focus is, merkte ik bij onze Willem Lodewijk Conferentie. Daar legde ik een zak zand op het katheder en vroeg het publiek vrij te associëren. De veelgebruikte gezegdes die naar voren kwamen waren overwegend negatief: zand in de raderen gooien, op drijfzand bouwen, de kop in het zand steken, als los zand bij elkaar, de hakken in het zand steken. We zijn kennelijk zeer bedreven in het duiden wat er niet goed gaat. Terwijl we juist met zand kunnen bouwen en echte daadkracht tonen! En zand is er in overvloed in Nederland.

 

Voorbereiden op klimaatverandering moet nu

Bij de grote zaken waar we als Nederland aan moeten werken, kunnen we zand gebruiken. Zand is een grondstof voor bijvoorbeeld zonnepanelen en helpt daarmee de energietransitie. We kunnen ons voorbereiden op klimaatverandering door er dijken mee te bouwen. We kunnen er een Lelylijn mee aanleggen en woningen mee bouwen. Doe er water en cement bij en voilà; we hebben beton. En we kunnen er vandaag al mee beginnen! We kunnen zelfs met een zandloper de 96 maanden die we nog hebben tot 2030 aftellen.

 

Grote uitdagingen oplossen: daar gaat het om 

Het is de kracht van ondernemers om praktisch te denken en de lange termijn ondertussen niet uit het oog te verliezen. Wij willen graag de mouwen opstropen en aan de slag gaan en letterlijk de schop in het zand steken om de grote uitdagingen van deze tijd op te lossen. Daarvoor hebben we ook de politiek nodig. Dus kop uit het zand en focus graag!

 

 

Sieger Dijkstra

Voorzitter VNO-NCW Noord