Regeren is vooruitzien, daar zijn we groot mee geworden

02-05-2022

In Nederland zijn we goed voorbereid op de stijging van de zeespiegel. Regeren is immers vooruitzien. We hebben hiervoor een Deltacommissaris aangesteld en kunnen rustig slapen. En een bedrijf zou nooit afscheid van een leverancier van cruciale grondstoffen nemen zonder een nieuwe leverancier te hebben zeker gesteld. We zijn groot geworden door vooruit te kijken. Nederland en ook haar ondernemers zijn hier ver mee gekomen.

 

Vooruitzien is alternatieven ontwikkelen 

Toch sluiten we in Europa kerncentrales, gaat de gaskraan dicht, willen we stoppen met het afnemen van gas, olie en steenkolen uit Rusland. Dit allemaal zonder een alternatief klaar te hebben. En dat in een tijd dat we merken dat we te afhankelijk zijn geworden van producenten uit andere landen. We zijn op dat terrein voortvarender dan we alternatieven kunnen ontwikkelen. Die zijn nog er nog niet.

 

'Stoepje schoonvegen'

Deze afnames zullen elders in de wereld opgevangen moeten worden. De producten die daar gemaakt worden laten we vervolgens weer naar ons toe komen want we kunnen niet zonder. En niet omdat men dat elders in de wereld schoner kan, maar omdat wij Nederland schoner willen maken. Dat heet in goed Nederlands: ‘Ons eigen stoepje schoonvegen.’

 

Afhankelijk van leveringen van verre 

Nu is geopolitiek bedrijven best lastig voor een verdeeld Europa. Ons vertrouwen in leveringen van verre waren groot. Onze afhankelijkheid evenzo. Een coronacrisis gevolgd door de Oekraïnecrisis hebben echter laten zien dat leveranties uit andere delen van de wereld helemaal niet zo zeker zijn.

 

Samen oplossingen vinden 

Gelukkig zien we dat er in de Oekraïnecrisis een vereend Europa begint te ontstaan. We hebben elkaar nodig en realiseren ons dat we het niet alleen kunnen. En zo vinden we samen oplossingen voor de problemen van nu. Nu nog samen oplossingen vinden voor de problemen van straks. Want regeren is immers vooruitzien.

 

Sieger Dijkstra

Voorzitter VNO-NCW Noord